Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

S ohňom bojuje ruská armáda, teploty ešte porastú

Do boja proti ničivým požiarom sa zapojili vojaci i civilisti Zobraziť galériu (5)
Do boja proti ničivým požiarom sa zapojili vojaci i civilisti

MOSKVA - Tisíce príslušníkov ruskej armády sa dnes zapojili do boja s ohňom, ktorý v centrálnom Rusku ohrozuje príbytky, majetok i životy ľudí. Počet mŕtvych sa zatiaľ zastavil na štyridsiatich, ale podľa nepotvrdených správ dnes zahynuli ďalší dvaja ľudia. V ohrození sú u Nižného Novgorodu a Voronežu dva jadrové objekty. Predpovede počasia varujú pred ďalším zvýšením teplôt.

S ohňom bojujú hlavne ženisti a výsadkári, ktorí budujú ochranné zóny okolo horiacich lesov a pomáhajú lokalizovať nové prepuknutia požiarov. Značné sily taktiež nasadili pri kladení provizórneho potrubia, ktoré má privádzať vodu na hasenie v odľahlých miestach. Vojaci bojujú s ohňom hlavne okolo Moskvy a Voronežu.

Velenie ruskej armády dnes prostredníctvom agentúry Itar-Tass oznámilo, že pred postupujúcimi požiare boli zaistené ruské strategické rakety a ich odpaľovacie rampy. Armáda likviduje pásy lesa okolo základní, špeciálny frézy zbavujú povrch stepí vrchnej vrstvy so suchou vegetáciou.

Do boja s živlom sa dnes zapojilo viac ako 150 000 ľudí, okolo 25 000 kusov požiarnej techniky a desiatky lietadiel a vrtuľníkov. Kritická situácia je vo Voroneži, kde zatiaľ hasiči boj s ohňom prehrávajú. Letúne Il-76 vypúšťajú nad horiacimi lesmi stovky ton vody, ale práce sa sústreďujú hlavne na ohradenie plôch zasiahnutých ohňom.

V Nižnonovgorodskej oblasti východne od Moskvy sa počet obetí požiarov podľa neoficiálnych správ zvýšil z 18 na 20. V oblasti vzniklo deväť evakuačných miest, kde sa sústreďujú ľudia, ktorí prišli o strechu nad hlavou. Miestne úrady prisľúbili postihnutým, že nová stavby budú dokončené do 1. novembra.

S lokalizáciou požiarov pomáha aj posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS, kde v súčasnosti pracujú traja americkí a traja ruskí kozmonauti. Sledujú hlavne odľahlé a nedostupné oblasti Ruska a podľa stúpajúceho dymu informujú pozemné stredisko o nových ohniskách a smere vetra. Podľa ich údajov potom ruská záchranná služba navádza hasiace lietadlá a vrtuľníky.

Vážnosť situácie v niektorých mestách potvrdzujú informácie, že miestne úrady vyzývajú obyvateľstvo, aby sa do hasenia požiaru samo zapojilo s využitím domových hasiacich prístrojov.

Podobnú výzvu dnes dostali aj obyvatelia Sarova, najväčšieho ruského jadrového strediska, ktoré leží niekoľko sto kilometrov východne od Moskvy. Do mesta sa vypravil šéf ruskej štátnej jadrovej agentúry Sergej Kirijenko, ktorý má na mieste hasenie požiarov koordinovať. Hoci samo jadrové centrum nie je údajne v priamom ohrození, oheň prenikol do priemyselnej zóny a práce v niektorých objektoch závodu sa zastavili.

V nebezpečenstve sa ocitla aj Novovoronežská jadrová elektráreň. Agentúra Itar-Tass dnes napísala, že mesto Novovoronež, ktoré leží asi 100 kilometrov južne od ohňom obkľúčenej Voroneže, je "v komplikovanej situácii". Aj tu bola nasadená armáda, ktorá v okolí elektrárne buduje ochranné bariéry. V okolí horí 2300 hektárov lesa, na hasení sa podieľajú lietadlá a vrtuľníky.

Moskovský rozhlas oznámil, že v niektorých častiach Ruska prepukla nákupná horúčka. Ľudia po vreciach skupujú múku a pohánku, ktorých ceny sa zvýšili o zhruba pätnásť percent. Gubernátori zakazujú vývoz potravín za hranice niektorých oblastí.

Meteorologická služba dnes potvrdila, že minimálne polovicu európskej časti Ruska zasiahnu v nasledujúcich dňoch ešte vyššie teploty. Východne od hlavného mesta, teda v oblasti najsilnejších požiarov, sa má teplota do konca týždňa vyšplhať na 42, v niektorých miestach aj na 43 a viac stupňov.

 

Na internete sa pred pár dňami objavil videozáznam, ktorý zachytáva skupinu mladíkov, ako v aute unikajú pred ohňom šíriacim sa v Nižnonovgorodskom regióne.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu