Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Poľsku odhalili Dočolomanskému pamätnú tabuľu

Michal Dočolomanský Zobraziť galériu (3)
Michal Dočolomanský

BRATISLAVA - Na rodnom dome herca Michala Dočolomanského v poľskej Niedzici v sobotu odhalili pamätnú tabuľu pripomínajúcu túto osobnosť slovenskej kultúry.

Na tabuli je portrét Michala Dočolomanského a pod ním nápis „V tomto dome sa narodil významný slovenský herec Michal Dočolomanský 23.3.1942 - 26.8.2008 Z úcty Spolok Slovákov v Poľsku“. Pamätná tabuľa sa nachádza na dome, ktorý v čase jeho narodenia slúžil ako škola. „Rodičia Dočolomanského boli učitelia. Učili tu v dobe Slovenskej republiky a on sa tu narodil,“ povedal generálny tajomník Spolku Slovákov v Poľsku Ľudomír Molitoris. Osadenie tabule na rodnom dome Michala Dočolomanského inicioval práve Spolok Slovákov v Poľsku. Finančne na ňu prispela okrem Spolku aj Matica Slovenská. Ešte pred odhalením tabule odznela asi najznámejšia pieseň, ktorú Michal Dočolomanský spieval Zbohom buď, lipová lyžka z muzikálu Na skle maľované.

Obec Niedzica (Nedeca) je jednou zo spišských obcí, ktoré po prvej svetovej vojne pripadli Poľsku. Počas Slovenského štátu v rokoch 1939 až 1945 bola aj obec Niedzica (Nedeca) súčasťou Slovenska. „Doteraz tu žijú Slováci. Máme tu aj vyučovanie slovenčiny na škole,“ dodal Molitoris. V Poľsku sa v súčasnosti hlási k slovenskej národnosti okolo 2000 ľudí. Podľa Molitorisa je však Slovákov v Poľsku viac, keďže len členov Spolku je okolo 2600.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu