Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Miliónové mesto v Rusku obkľúčili požiare, hlásia prvých mŕtvych

Obyvateľ uteká pred požiarom
Obyvateľ uteká pred požiarom (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie dnes na nočnom zasadnutí rozhodlo o posilnení boja so silnejúcimi požiarmi, ktoré zachvátili veľké plochy lesov v okolí Moskvy, Voroneže a Riazane. Kritická situácia vznikla najmä v okolí miliónovej Voroneže, ktorú lesné požiare doslova obkľúčili.

V oblasti požiarov zasahuje 16 lietadiel a iné dopravné prostriedky na evakuáciu obyvateľstva. Podľa správ ruských médií v meste traja ľudia zahynuli a ďalších sto utrpelo vážne popáleniny. Už počas štvrtka voronežská radnica nechala evakuovať sedem detských letných táborov a hlavnú mestskú nemocnicu.

Okolo 1 500 ľudí muselo utiecť z obcí pri meste Riazaň, ktoré leží necelých 200 kilometrov juhovýchodne od Moskvy. Pri likvidácii požiarov pomáha armáda, prácu ale sťažuje silný vietor, ktorý dosahuje rýchlosť až 80 kilometrov za hodinu. Obete hlásia už aj medzi hasičmi. V okolí mesta Nižnij Novgorod evakuovali asi 1 200 ľudí, úplne zhorela obec Verchňaja verej a jej vyše 340 domov.

Požiare, ktoré sa v Rusku rozšírili na ploche okolo 86 tisíc hektárov, spôsobila vlna extrémnych horúčav, trápia krajinu už od júna. V mestách centrálneho Ruska sa denné teploty blížia k 40 stupňov Celzia. V Moskve včera dosiahla teplota stotridsaťročné maximum, namerali 38, 2 stupňov Celzia.

K Moskovčanom sa však blíži spása, meteorológovia hlásia "studený" front, ktorý má už dnes zraziť teploty aspoň pod tridsiatku. Ohlásené ochladenie prichádza práve včas, pretože aj do Moskvy prenikli požiare spôsobené horúčavou. Podľa agentúry RIA Novosti sa vznietil lesopark v štvrti Krylatskoje.

Desiatky požiarov, hlavne krovín a rašelinísk, sa zatiaľ hasičom darí držať mimo obvod hlavného mesta. Jeho obyvateľa ale dráždi stále hustejší dym. Silný vietor, ktorý bol predzvesťou studenšieho počasia, zhadzoval reklamné panely pri cestách, poškodil niekoľko áut a strhol strechu jedného z domov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu