Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pre požiare v Grécku evakuovali tri prázdninové tábory

V Grécku evakuovali tri prázdninové tábory kvôli požiarom Zobraziť galériu (4)
V Grécku evakuovali tri prázdninové tábory kvôli požiarom (Zdroj: SITA)

ATÉNY - V oblasti gréckeho prístavu Lavrio juhovýchodne od Atén v sobotu predpoludním vypukol prudký požiar. Úrady preventívne evakuovali tri prázdninové kolónie v oblasti, žiadne zranenia ale zatiaľ hlásené neboli. Popoludní sa plamene podarilo dostať čiastočne pod kontrolu.

Nebezpečenstvo ale zostáva podľa hasičov vysoké, v oblasti totiž už niekoľko týždňov nepršalo, teploty dosahujú 38 stupňov a navyše fúka silný severný vietor. Do hasenia požiaru sa zapojilo päť desiatok mužov s 15 vozidlami, ktoré zo vzduchu podporovali štyri hasičské lietadlá a dva vrtuľníky.

Oheň rozdúchaval silný vietor. Popolom už ľahol borovicový háj a kroviny a plamene ohrozujú domčeky v osade Pasa. Niekoľko lesných požiarov vypuklo dnes aj v oblasti severovýchodne od Atén. Na satelitných snímkach je podľa agentúry DPA vidieť pás hustého dymu tiahnuci sa až k južnému Peloponézu.

Postihnutá je najmä oblasť okolo miest Kapandriti a Kalamata. Tiež tu bola nasadené hasičské lietadlá a vrtuľníky a proti ohňu sa vydali stovky dobrovoľníkov. Celú Atiku, kde ležia Atény, úrady dnes kvôli horúčave a suchu spolu s ďalšími lokalitami vyhlásili za oblasť so zvýšenou bdelosťou voči požiarom.

Grécko zažilo katastrofálne požiare v roku 2007, kedy o život prišlo 77 ľudí. Oheň vtedy spálil cez 250.000 hektárov porastu, predovšetkým na Peloponéze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu