Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dobrovoľný hasič podpaľačom, založil 9 požiarov

Hasiči bojujú s požiarom Zobraziť galériu (3)
Hasiči bojujú s požiarom

PARDUBICE - Polícia obvinila dobrovoľného hasiča, že zapaľoval lesy v okolí Kúpeľov Bohdaneč. Horelo tam v posledných týždňoch 18-krát, dvadsaťštyriročný muž sa priznal k polovici požiarov.

"Ako dôvod uviedol, že mal osobné problémy," povedal policajný hovorca Jozef Bočan. Kriminalisti dobrovoľného hasiča zatiaľ obvinili zo založenia jedného požiaru, ktorý sa stal minulú stredu medzi obcou Brehy a Přelouč. Podľa obvinenia muž zapálil lesný porast pri ceste. Za trestný čin poškodzovania cudzej veci podpaľačovi hrozí až jeden rok väzenia.

Najväčší požiar museli hasičské jednotky likvidovať v ten istý deň pol hodiny potom v Přeloviciach v Pardubickom kraji, kde horeli tri hektáre lesa. Na pomoc priletel aj vrtuľník so zásobami vody. V lese horelo opakovane. Či má na tomto mieste na svedomí všetky požiare ten istý muž, polícia ešte len vyšetruje.

"Profesionálni hasiči absolvujú psychotesty, sú dosť náročné, majú asi 800 otázok. Je to veľké sito. Dobrovoľní hasiči ich nerobia, majú len formálny vstupný pohovor," povedala hovorkyňa krajských hasičov Vendula Horáková.

V Česku je asi 360 tisíc dobrovoľných hasičov, zastrešuje ich niekoľko združení. Z dobrovoľných hasičov zo združení sa regrutujú jednotky, ktoré zriaďujú obce.

"Vždy sa nájde niekto taký, ale za posledných 15 rokov si ich pamätám iba niekoľko. Keď ich vylúčime, snažia sa dostať do iného združenia, ale máme databázu s informáciami, ktoré tomu zabránia," povedal riaditeľ kancelárie Združenia hasičov Čiech, Moravy a Sliezska Jan Aulický.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu