Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po búrkach a tornáde v Európe najmenej štyria mŕtvi

Tornádo narobilo v Belgicku obrovské škody Zobraziť galériu (2)
Tornádo narobilo v Belgicku obrovské škody

BERLÍN - Najmenej štyroch mŕtvych si vyžiadala vlna búrok, ktoré sa v stredu popoludní a v noci prehnali cez západnú Európu. Mnoho ľudí bola zranených, nepriazeň počasia na mnohých miestach skomplikovala dopravu. Postihnuté boli predovšetkým Francúzsko, Belgicko, Nemecko a Holandsko, napísala agentúra DPA.

V kempe neďaleko Lyonu zabil strom vyvrátený víchricou muža (†38). Strom zlomený vetrom pripravil o život aj poľovníka, ktorý bol počas búrky v lese v blízkosti nemeckého Kasselu. V Holandsku zomrel jeden človek neďaleko Arnheimu, keď sa cez miestny kemp prehnalo tornádo. Veterná smršť tu tiež zranila osem osôb. Obeťou prírodného živlu sa stal aj vodič nákladného auta v Erquelinnes na belgicko-francúzskej hranici, na ktorého vozidlo spadol strom.

Tornádo meteorológovia zaznamenali aj v Sársku na západe Nemecka. Veterná smršť tu strhla strechy asi z 30 domov a poškodila desiatky áut. Vietor odtrhol strechu obchodného domu v Mainzi. V Porýní pri mesta Neuwied zranilo troch ľudí, keď stan, v ktorom ležali, zobral vietor a po piatich metroch letu vo vzduchu s ním udrel o drevený plot. Žena (22), ktorá bola v stane, musela byť s poranením chrbtice hospitalizovaná.

Nepriaznivé počasie na niekoľko hodín zastavilo prevádzku na najväčšom nemeckom letisku vo Frankfurte nad Mohanom. Lietadlá stáli aj na menšom letisku v Düsseldorfe.

V belgickom meste Jodoigne južne od Bruselu strhol už v stredu popoludní vietor strechu športového centra. Pri nešťastí bolo zranených osem ľudí. V blízkosti Liège zaznamenali malé tornádo, ktoré poškodilo niekoľko domov, polámalo stromy a strhalo telefónne vedenia. Silné zrážky v oblasti vyplavili niekoľko pivníc. Kvôli prudkým búrkam sa tiež v okolí Liège úplne zastavila železničná prevádzka.

Vlna búrok postupuje podľa nemeckých meteorológov ďalej smerom na východ. Ráno najsilnejšie zasiahla oblasti v juhovýchodnom Bavorsku. Vietor tu dosahoval rýchlosť 90 kilometrov za hodinu a prinášal prívalové dažde.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu