Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vo vlaku bez klímy chceli lynčovať železničiarov

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: Jupiterimages)

ŠTOKHOLM/BERLÍN/VIEDEŇ - Po výpadkoch rýchlikov kvôli horúčave minulý víkend v Nemecku sa v stredu stal podobný prípad aj vo Švédsku. Šesť hodín zostalo asi 200 cestujúcich uväznených v rýchliku zo Štokholmu do Göteborgu, ktorý uviazol pre poruchu na trati. Nešla klimatizácia, nebola pitná voda, okná neboli otváracie a dvere zostali zatvorené.

Teplota vo vagónoch dosiahla čoskoro 50 stupňov Celzia. Medzi cestujúcimi sa šírila panika, ktorá "prerastala v lynčovacie nálady proti vlakovému personálu," napísala agentúra DPA. Potom, čo ľudia začali omdlievať a obzvlášť trpeli malé deti, vyrazil jeden 42-ročný cestujúci kladivom okno, aby do vagónu prenikol vzduch.

Po odtiahnutí vlaku do najbližšej stanice náhradným rušňom cestujúcich s úpalom hospitalizovali, ostatní museli ďalšie hodiny čakať na náhradný vlak. Do Göteborgu dorazili s oneskorením 13 hodín a dráha im ponúkla ako odškodné dobropis na 200 švédskych korún (asi 22,44 eur). To vyvolalo novú vlnu rozhorčenia, šéf železnice potom sľúbil, že dostanú viac. "Bola to katastrofa. Niečo také sa jednoducho nemalo stať," povedal.

Horúčava prehrieva nečakaným spôsobom aj vody Baltického mora, inak známeho ako "more pre otužilcov". Pri Rujane a ostrove Usedom má voda 22 stupňov, rovnakú teplotu má Egejské more pri gréckom ostrove Korfu. Zareagovali na to už aj ryby, ktoré sa stiahli do veľkých hĺbok. Vodu s obvyklou teplotou 15 až 16 stupňov našli až v hĺbke 20 metrov, informoval Inštitút pre baltský rybolov v Rostocku.

Podľa meteorológov patrí teraz Rakúsko k najteplejším oblastiam v Európe a koniec horúčav je zatiaľ v nedohľadne. Mierne ochladenie by snáď malo prísť po nedeli. Meteorologický ústav predpovedá pre Burgenlandsko, ktoré leží na východe krajiny a susedí s Maďarskom, teploty 38 stupňov. Doterajší rakúsky rekord 39,7 stupňa Celzia padol v júli 1983 v korutánskom Dellachu na juhu republiky. Vo Viedni sa ortuť teplomera dostáva cez tropickú tridsiatku už ráno okolo 08:00, popoludní sa potom blíži ku štyridsiatke. Ešte o polnoci teplomer ukazuje skoro 30 stupňov.

Podľa firmy ASFINAG, ktorá stavia a spravuje rakúske diaľnice a cesty, horúčavy už na niektorých miestach poškodili vozovky. Problémy sa objavili na západnej diaľnici A1, ktorá spája Salzburg s Viedňou, na južnej diaľnici A2 v Štajersku a tiež na juhovýchodnom diaľničnom okruhu A23 okolo Viedne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu