Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tropické teplo na Slovensku trápi ľudí aj zvieratá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Slovensko aj v utorok sužovali tropické teploty, ktoré sa v niektorých regiónoch blížili teplotným rekordom. Najmä na juhozápade krajiny sa ortuť teplomera vyšplhala na 32 až 34 stupňov Celzia. Nemocnice zaznamenali nárast počtu ľudí so zdravotnými problémami z prehriatia, hasiči museli ochladzovať prúdmi vody aj strechy niektorých hydinární.

Tropické počasie bude podľa meteorológov vyvrcholí začiatkom víkendu. "Najvyššie teploty by mali prísť na prelome piatku a soboty," povedala meteorologička Lucia Uhrínová. V pondelok zaznamenali najvyššie teploty za posledných 50 rokov v Žiline a na Sliači.

Horúce počasie dnes opäť spôsobilo zdravotné problémy najmä zoslabnutým a starším ľuďom. Napríklad v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach počet kolapsov z tepla oproti pondelku stúpol, keď tam ošetrili asi dve desiatky ľudí. "Počet zdravotných komplikácií z tepla však zatiaľ nie je vyšší ako po iné roky," povedala hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová.

Na problémy s prehriatím ľudského organizmu upozornili aj hygienici. Ľudia vystavení zvýšenej tepelnej záťaži by mali dodržiavať pitný režim, nápoje by však nemali obsahovať alkohol ani väčšie množstvo cukru. Vhodné je tiež opláchnutie časti tela vodou či sprcha. Pracovníci na vonkajších pracoviskách by si mali dohodnúť so zamestnávateľom prestávky v práci.

Výrazné problémy však narobilo teplé počasie chovateľom vo Veľkom Krtíši. Hoci zatiaľ žiadne zvieratá zatiaľ neuhynuli, strechy tamojších hydinární museli pre kriticky vysokú vnútornú teplotu ochladzovať prúdmi vody hasiči. "Podobné problémy sme mali aj pred tromi rokmi, odvtedy sme objekty zateplili. No keď je vonku na slnku okolo 40 stupňov, nevieme si inak pomôcť," povedal konateľ firmy Milan Pavlovkin. Sliepky vraj vydržia teplotu do 36 stupňov Celzia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu