Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rozmáha sa pranie špinavých peňazí cez internet

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - V Česku sa rozmáha nová forma prania špinavých peňazí cez internet pomocou prostredníkov, ktorými sú často študenti, sociálne slabí ľudia alebo cudzinci. Za tento rok sa páchateľom podarilo cez účty previesť 23 miliónov korún, za celý vlaňajší rok to bolo 15 miliónov. Píšu to české Hospodárske noviny.

Podľa ministerstva financií prostredníci týchto podvodov aj v prípade odhalenia často vyviaznu bez trestu. Za legalizáciu príjmov z trestnej činnosti pritom hrozí až rok väzenia. Organizátori podvodov zvyčajne sídlia v zahraničí a ľuďom posielajú do e-mailových schránok listy s ponukou rýchleho zárobku za takmer nulové úsilie.

Ak im človek odpovie a poskytne im číslo účtu, prídu mu do banky peniaze, z ktorých si päť až desať percent nechá a zvyšok vyberie a pošle do zahraničia, kde si ich adresát vyzdvihne na falošné doklady.

„Vďaka týmto sprostredkovateľom, ktorí v mnohých prípadoch vôbec nevedia, do čoho sa zaplietli, sa stopa peňazí stratí a skutočných páchateľov už potom nikto nevypátra,“ povedal Milan Cicer z analytického útvaru českého ministerstva financií, ktorý podvody odhaľuje. Na väčšinu prípadov sa príde tak, že poškodený v zahraničí informuje svoju banku, a tá to okamžite oznámi banke v Česku, ktorá môže transakciu zablokovať.

Ministerstvo len v tomto roku odovzdalo polícii 119 trestných oznámení na páchateľa, čo je o 93 prípadov viac ako v rovnakom období minulého roka. Podľa Cicera je ale potrestaný len zlomok z odhalených prostredníkov, pretože polícia postupuje príliš mäkko. Policajti si však myslia, že títo ľudia sú obete, ktoré naleteli skutočným páchateľom. Ak takýto človek všetky peniaze pošle späť na účet okradnutého človeka v zahraničí, vyviazne bez trestu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu