Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Vo Fínsku je prístup k internetu základným právom

ilustračné foto
ilustračné foto

HELSINKI - Fínsko sa vo štvrtok stalo prvou krajinou sveta, ktorá zaradila prístup k širokopásmovému internetu medzi základné práva s cieľom zaručiť dostupnosť tejto služby pre všetkých obyvateľov krajiny.

Ako informoval Olli-Pekka Rantala z fínskeho ministerstva dopravy a telekomunikácií, nový predpis určuje poskytovateľom povinnosť ponúkať spojenie s prenosovou rýchlosťou jeden megabit za sekundu všetkým fínskym domácnostiam bez ohľadu na ich geografickú polohu.

Fínski zákonodarcovia minulý rok pozmenili zákon o telekomunikačnom trhu, pričom zaradili internet medzi univerzálne služby, akými sú telefón a pošta. Fínsky telekomunikačný úrad FICORA mal za úlohu určiť poskytovateľov v oblastiach, kde doteraz nebolo dostupné vysokorýchlostné spojenie.

Ako však upozorňuje na svojej internetovej stránke, opatrenie sa nevzťahuje na letné rezidencie, a hoci musia byť poplatky za univerzálnu službu "rozumné", poskytovateľ môže zohľadniť vzniknuté náklady. Minister telekomunikácií Suvi Lindén posledný krok označil za "jeden z najvýznamnejších úspechov vlády v regionálnej politike" a vyjadril nádej, že občania "využijú túto príležitosť".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu