Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Viceprezident USA: Štyroch špiónov za desiatich bola dobrá výmena

Americký viceprezident Joe Biden
Americký viceprezident Joe Biden (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Podľa amerického viceprezidenta Joea Bidena môžu byť Spojené štáty spokojné, aj keď v piatok pri najväčšej výmene špiónov medzi Moskvou a Washingtonom "získali" len štyroch špiónov. Tí sú vraj "veľmi dobrí", zatiaľ čo Rusi vrátene Moskvy "toho moc neurobili". Biden to povedal v relácii televízneho moderátora a komika Jaya Lena vysielanej v piatok večer miestneho času.

Výmena špiónov skončila v noci na dnešok SELČ, kedy v USA pristálo lietadlo s dvojicou západných agentov. Zostávajúci dvaja vrátane ruského vedca Igora Suťagina ostali v Británii; desať ruských špiónov vyhostených z USA dorazilo už v piatok popoludní do Moskvy. Celkom si USA a Rusko vymenilo 14 ľudí.

"Dostali sme štyroch veľmi dobrých (špiónov). A tých desať, boli tú dlhú dobu, ale moc toho neurobili," povedal Biden.

Viceprezident, známy svojimi kritickými poznámkami, dodal, že jeho "nápad to nebol" poslať späť do Ruska rusovlasú krásavicu známu ako Anna Chapmanová. Ženu médiá počas špionážnej aféry prekrstili na novodobú Matu Hari. "Myslel som, že by si mohli vziať Rusha Limbaugha," dodal žartom na adresu konzervatívneho rozhlasového moderátora a častého kritika amerických demokratov.

Ruským špiónom sa podľa západných médií v Moskve dostalo len vlažného prijatia. Žiadny z nich sa počas dneška nikde verejne neobjavil a ruské štátne médiá o ich návrate neinformovali s vlasteneckými nadšením, ako bolo zvykom v podobných situáciách počas studenej vojny.

Rusi vo štvrtok pred newyorským súdom uznali svoju vinu a boli vyhostení z USA. Ruský prezident Dmitrij Medvedev súbežne podpísal milosť pre štyri osoby odsúdené v Rusku za kontakty so západnými rozviedkami. Aj oni museli písomne uznať svoju vinu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu