Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na kauciu prepustia jednu z údajných špiónok

Nákres údajných proruských špiónov
Nákres údajných proruských špiónov

NEW YORK - Americká justícia prepustí od utorka na kauciu jednu z desiatich nedávno zadržaných osôb za údajnú špionáž pre Rusko, a to novinárku Vicky Pelaezovú. Uviedli to v piatok tlačové agentúry.

Newyorský súd vo štvrtok rozhodol, že Američanka Pelaezová môže absolvovať ďalšie vyšetrovanie mimo žalár, ak zaplatí kauciu 250 tisíc dolárov a bude dodržiavať domáce väzenie.

Súd v New Yorku spolu s novinárkou posudzoval prípady troch ďalších zadržaných. Pri jej manželovi Juanovi Lazarovi, ktorý sa údajne priznal k falošnému menu a k spolupráci s ruskými tajnými službami, rozhodnutie odložil. Odmietol prepustiť na kauciu aj Richarda a Cynthiu Murphyovcov, ktorí by podľa prokuratúry mohli vzhľadom na svoje kontakty utiecť z krajiny.

Vypočúvanie pred súdmi v USA absolvovali vo štvrtok ďalší zatknutí. Pred súdom v Bostone stáli Donald Howard Heathfield a Tracey Lee Ann Foleyová. Sudkyňa rozhodnutie o ich možnom prepustení na kauciu odložila na 16. júla. V Alexandrii v štáte Virgínia, kde sa jedná o osude troch členov skupiny, odložil súd na žiadosť obhajoby rozhodnutia o prípadnom prepustení na kauciu na dnešok. Desiatej podozrivej osobe prepustenie na kauciu zamietli už skôr.

Jedenásteho člena skupiny, ktorý nebol v čase záťahu v Spojených štátoch, zadržali na Cypre a neskôr ho tamojší súd prepustil na kauciu. Od stredy je na úteku, hľadá ho cyperská polícia.

Všetci údajní špióni sú podľa ruských agentúr ruskí občania, s výnimkou zadržanej Vicky Pelaezovej, ktorá je občiankou USA. Ostatní sa za Američanov, Kanaďanov alebo Peruáncov len vydávali. Ruské ministerstvo zahraničia ale vo štvrtok informáciu o počte ruských občanov v skupine zadržaných špiónov odmietlo spresniť.

Kremeľ aj Biely dom v minulých dňoch ubezpečovali, že aféra vzájomné vzťahy, zlepšujúce sa za novej administratívy prezidenta USA Baracka Obamu, nepoškodí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu