Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obama žiada Irán: Vráťte nám naše špionážne lietadlo!

RQ-170 Sentinel Zobraziť galériu (3)
RQ-170 Sentinel

WASHINGTON - Prezident Spojených štátov Barack Obama v pondelok oficiálne priznal, že americké bezpilotné lietadlo skončilo v rukách Iránu. Tamojší režim zároveň vyzval, aby Washingtonu stroj okamžite vrátil.

"Požiadali sme, aby nám ho vrátili. Uvidíme, ako Iránci zareagujú," vyhlásil Obama na spoločnej tlačovej konferencii s irackým premiérom Núrím al-Málikím. Detaily misie ani dôvody, prečo špionážny stroj letel nad Iránom, však prezident s ohľadom na utajenosť týchto informácií nechcel ďalej spresňovať.

Lietadlo typu RQ-170 Sentinel skončilo v Iráne ešte minulý týždeň počas misie americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Teherán stroj slávnostne predstavil aj v štátnej televízii a vyhlásil, že začne s výrobou rovnakých špionážnych lietadiel.

RQ-170 Sentinel slúži spravidla na prieskumné účely a posádka ho prostredníctvom satelitnej komunikácie riadi na diaľku. USA využíva bezpilotné lietadlá pomerne často a táto technológia mala mať podiel aj na dolapení šéfa teroristickej siete al-Kájda Usámu bin Ládina v pakistanskom Abottabáde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu