Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Ministrovi vnútra ukradli strieborné Audi

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: TASR)

DRÁŽĎANY - Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere, ktorý minulý mesiac osobne riadil veľký záťah proti zlodejom áut z Poľska a Česka, sa najnovšie stal sám ich obeťou. Poľský zlodej (33) mu v Drážďanoch ukradol jeho súkromné auto Audi.

Minister mal ale šťastie, pretože rýchlo idúce ukradnuté auto bol nápadné diaľničnej hliadke pred pohraničným mestom Zgorzelec, takže auto začala prenasledovať a páchateľa zadržala.

„Neminie azda ani jedno leto, aby zlodeji neukradli auto niektorému spolkovému ministrovi. Vlani to bol služobný Mercedes v hodnote 100 tisíc eur ministerky zdravotníctva Ully Schmidtovej, ktorý zmizol počas jej dovolenky pri španielskom Alicante," napísal denník Die Welt. "Teraz sa stal obeťou zlodejov sám za bezpečnosť zodpovedný minister vnútra. Tentokrát sa aspoň malér nestal počas dovolenky," dodáva.

Súkromné Audi A4 avant v striebornej metalíze, registrované na ministra, zmizlo v utorok večer v novej časť Drážďan. Minister mal ale šťastie. Bežne totiž ukradnuté autá rýchlo prevezú cez hranicu na východ a majiteľ už ich nikdy neuvidí. Pátracia skupina štyroch hliadkových áut spolkovej i saskej polície a jedného vrtuľníka vyrazila za autom a chytila ho okolo 19. hodiny na odpočívadle, kde mala kontrolné stanovištia. Poliak, ktorý sedel za volantom, sa pokúsil ešte utiecť, ale chytili ho.

Práve z rovnakého diaľničného odpočívadla začal 24. júna de Maiziere rozsiahlu akciu v rámci boja proti organizovaným krádežiam áut. Takmer tisíc policajtov sa zapojilo do rozsiahlych kontrolných akcií na cestách a diaľniciach po celom Sasku. V tejto spolkovej krajine po rozšírení schengského priestoru počet krádeží áut výrazne stúpol a tamojší politici to dávajú do súvislosti so zrušením kontrol na hraniciach s Českom a Poľskom.

Najhoršia situácia je v saskej metropole Drážďanoch, kde vlani zmizlo 893 áut, čím počet krádeží vzrástol až o 60 percent. Výsledkom de Maizierovej superakcie pred dvoma týždňami boli síce len traja zadržaní pri skontrolovaní asi tisícky vozidiel, od začiatku roka ale v Sasku zatkli už 180 podozrivých osôb.

Obdobná situácia je aj v Bavorsku, ktoré je ďaleko od Poľska, zato susedí s Českom. Podľa tamojšieho krajinského ministra vnútra Joachima Herrmanna sa tam vlani zvýšil počet krádeží áut o 4,9 percenta. V oblasti pozdĺž bavorsko-českej hranice vlani zmizlo 285 automobilov, zatiaľ čo ešte v roku 2008 to bolo "len" 154.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu