Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Otrávili milióny rastlín, ceny zeleniny pôjdu hore

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ADELAIDE - Sabotáž v odhadovanej výške 23,5 milióna austrálskych dolárov (cca 16,5 milióna eur) vykonal neznámy vandal, ktorý otrávil herbicídom približne sedem miliónov rastlín zeleninovej násady v jednej z austrálskych hlavných pestovateľských oblastí. Ako dnes informovala miestna tlač, páchateľ herbicíd nalial do vody používanej na zavlažovanie v pestovateľskej škôlke v severnej časti štátu Queensland minulý mesiac.

Otrávených bolo okolo sedem miliónov rastlín vrátane štyroch miliónov kusov rajčiakových sadeníc a dvoch miliónov paprikových. Medzi ďalšími otráveným sadenicami sú uhorky, tekvice, melóny a baklažány.

Postihnutá pestovateľská škôlka sa nachádza v oblasti Bowen, ktorá produkuje približne 80 percent austrálskeho ovocia a zeleniny v zimnom období. Niektorí odborníci preto varujú, že zhruba od septembra stúpnu ceny zeleniny - podľa niektorých odhadov až dvojnásobne.

Polícia, ktorá prípad vyšetruje, zistila, že herbicíd niekto nalial v júni do zavlažovacieho systému vinohradníckej škôlky Supa seedlings, ktorá predáva sadenice farmárom. Zamestnanci škôlky objavili zvädnuté a chradnúce rastliny od 20. do 25. júna.

Policajti zatiaľ prešetrujú celú škálu motívov siahajúcich od obyčajného vandalizmu až po konkurenčný boj, napísala agentúra AP. Preverujú tiež možné spojenie s tromi podobnými otravami, ktoré sa v tejto oblasti stali od roku 2002; žiadna ale nebola tak veľkého rozsahu ako terajšia. Prečo sa informácie o otrave dostali na verejnosť až teraz, zdroje nevysvetľujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu