Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Turistov v Ríme okrádajú falošní sprievodcovia

Bazilika sv. Petra v Ríme
Bazilika sv. Petra v Ríme

VATIKÁN - Cestovné kancelárie a sprievodcovia pracujúci bez povolenia neváhajú vyberať vstupné do Svätopeterskej baziliky, kam je však prístup zadarmo. Pôsobia najmä v turisticky najatraktívnejších častiach Ríma a Vatikánu a ich zisky dosahujú v prepočte niekoľko miliónov korún denne. Upozornila na to cirkevná agentúra I. Media.

Počet falošných sprievodcov narastá najmä v okolí Vatikánu. Ide väčšinou o mladých cudzincov, ktorí odchytávajú turistov na strategických miestach. Napríklad pri výstupe zo stanice metra Ottaviano neďaleko Vatikánu ponúkajú títo podvodníci návštevníkom takzvané Vatican tours.

Talianska polícia na základe polročného monitorovania zistila, že turistický sektor v Ríme a jeho okolí je z polovice kontrolovaný organizáciami pôsobiacimi bez riadneho povolenia.

Od vlaňajšieho novembra do tohtoročného apríla polícia sledovala Vatikán, Koloseum, Forum Romanum, Palatin, Pantheon, okolie fontány di Trevi a Hadriánovu vilu v Tivoli pri Ríme. Z takmer 800 kontrolovaných osôb ponúkajúcich služby turistom ich 120 pôsobilo bez povolenia a 60 percent z nich boli cudzinci, najmä Američania, Briti a Austrálčania. Pokiaľ išlo o cestovné kancelárie, len dve z 32 mali riadne povolenie.

Zisky sprievodcov pracujúcich "na čierno", ktorí sa sústreďujú na turistmi najviac navštevované miesta, dosahujú 250 000 až 300 000 eur denne.

Luca Odevaine, riaditeľ polície v kraji Lazio, kde Rím leží, vyhlásil, že okrem daňových únikov poškodzujú nelegálne cestovné kancelárie a falošní sprievodcovia povesť mesta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu