Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mladiča hľadali vo fabrike na výrobu okien

Ratko Mladič
Ratko Mladič

BELEHRAD - Srbské bezpečnostné zložky v pondelok prehľadali továreň na juhozápade krajiny, kde sa mal ukrývať hľadaný Ratko Mladič, bývalý bosnianskosrbský generál podozrivý z vojnových zločinov.

"Na základe pokynov prokuratúry pre vojnové zločiny uskutočnilo ministerstvo vnútra prehliadku továrne spoločnosti Vujič Valjevo. Overujeme informácie, podľa ktorých by sa Mladič mohol skrývať práve tam," povedal pre AFP zdroj z prostredia ministerstva vnútra, ktorý tým potvrdil informáciu televízie B92.

Vujič Valjevo je významná srbská firma vyrábajúca okná a balenú vodu. Okrem samotnej fabriky polícia vraj prehľadala aj domy, v ktorých býva manažment spoločnosti. Mladiča, ktorý má 66 rokov, Medzinárodný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) hľadá pre obvinenia z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ktorých sa mal dopustiť v rokoch 1992 až 1995, keď stál na čele armády bosnianskych Srbov.

Najznámejšie prípady, ktoré sa s ním spájajú, sú obliehanie Sarajeva a masaker v Srebrenici, v prvom prípade ide o 10 tisíc obetí, v druhom o osem tisíc. Región Valjevo využíval Mladič ako svoje útočisko aj v minulosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu