Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mladiča prenasledujeme, ako nikdy predtým, tvrdia Srbi

Ratko Mladič
Ratko Mladič

BELEHRAD - Srbsko pred očakávanou novembrovou návštevou hlavného prokurátora vojnového tribunálu OSN zintenzívnilo prenasledovanie Ratka Mladiča, informoval v stredu Rasim Ljajič, minister poverený spoluprácou s Medzinárodným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY).

"Pristúpili sme zatiaľ k najintenzívnejším krokom na vypátranie Mladiča a (Gorana) Hadžiča," uviedol Ljajič pre denník Večernje Novosti. Podľa jeho slov k takýmto opatreniam novej srbskej prozápadnej vlády dochádza pred plánovanou návštevou hlavného prokurátora haagskeho tribunálu OSN Sergeho Brammertza, ktorý by mal krajinu navštíviť 17. až 18. novembra. "To je tri týždne pred tým, než (Brammert) odovzdá správu o spolupráci Srbska s tribunálom Bezpečnostnej rade OSN," citoval denník ministra.

Tribunál žiada od Srbska zatknutie dvoch posledných najhľadanejších vojnových zločincov: Ratka Mladiča, šéfa bosnianskosrbskej armády z obdobia občianskej vojny, a Gorana Hadžiča, vojnového lídra chorvátskych Srbov. Európska únia zatknutím Mladiča dokonca podmieňuje pripojenie balkánskej krajiny k 27-člennému bloku. "To (Mladičovo zatknutie) je hlavným problémom, s ktorým sa súčasná vláda potýka. Celé Srbsko drží Ratko Mladič doslova v šachu," povedal Ljajič.

Vojnový veliteľ bosniansko-srbskej armády Ratko Mladič je obvinený z genocídy, napomáhania genocíde, zločinov voči ľudskosti a vojnových zločinov v súvislosti so svojou úlohou v bosnianskej vojne v rokoch 1992-1995. Mladič uniká spravodlivosti už 13 rokov, odkedy ho spolu s Radovanom Karadžičom ICTY v roku 1995 obvinil.

ICTY pri viacerých príležitostiach vyslovil domnienku, že sa pravdepodobne ukrýva v Srbsku. Okrem genocídy čelí Mladič obvineniam zo zabíjania a násilného odvlečenia nesrbského obyvateľstva v rámci podpory "etnických čistiek" v bosnianskej Krajine a na východe Bosny v rokoch 1992 a 1993. Zodpovedný má byť aj za mučenie, zneužívanie, sexuálne násilie, bitie a vytváranie takých podmienok vo väzeniach, ktorých "účelom bola fyzická likvidácie bosnianskych moslimov".

Obvinený je aj zo zločinov v Srebrenici, kde prišlo o život 8 tisíc moslimských mužov a chlapcov. Obžaloba predpokladá, že Mladič bol členom "zločineckého podniku, ktorého cieľom bola eliminácia a permanentné odstránenie bosnianskych moslimov, Chorvátov a ďalších nesrbských obyvateľov z rozsiahlych oblastí Bosny a Hercegoviny".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu