Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

USA už nie sú vo vojne s terorizmom, oznámi Obama

Barack Obama
Barack Obama

WASHINGTON - Spojené štáty už nie sú vo vojne s terorizmom. Túto formuláciu obsahuje nová americká bezpečnostná stratégia, ktorú vo štvrtok večer vo Washingtone predstaví americký prezident Barack Obama.

Podľa amerických diplomatov takémuto rozhodnutiu predchádzali zápalisté a dlhotrvajúce diskusie vo vnútri Obamovej administratívy, ktoré sa začali už tesne po nástupe Obamu k moci pred rokom a štvrť.

Termín vojna s terorizmom s obľubou používal Obamov predchodca George Bush mladší, predovšetkým na pomenovanie operácií americkej armády v Afganistane či Iraku, ako aj protiteroristických opatrení na domácej pôde.

Hneď po nástupe Obamu do čela Bieleho domu si novinári všimli, že nový prezident termín vojna proti terorizmu nepoužíva. Odklon od tejto terminológie teraz Obamova administratíva potvrdí aj oficiálne.

"Toto už nie je vojna proti určitému spôsobu boja, teda terorizmu, ani proti náboženstvu - islamu. Sme vo vojne s konkrétnou sieťou, al-Kájdou, a jej teroristickými pobočkami, ktoré podporujú snahu zaútočiť na Spojené štáty, na našich spojencov a na našich partnerov," uvádza sa v novej bezpečnostnej stratégii, ktorú večer predstaví Obama.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu