Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dalajláma: Som marxista a neuznávam kapitalizmus

Dalajláma
Dalajláma (Zdroj: ČTK)

NEW YORK - Tibetský duchovný vodca vo štvrtok vyhlásil, že v hĺbke svojej duše je stále marxistom a odmieta kapitalizmus, ktorého hlavným cieľom je len "vytváranie zisku".

Exilový líder Tibetu to povedal na tlačovej konferencii v New Yorku krátko po začatí svojej štvordňovej návštevy Spojených štátov. Marxizmus "je jediným ekonomickým systémom, ktorého zaujíma spravodlivé prerozdeľovanie (bohatstva)," povedal novinárom dalajláma.

Sedemdesiatštyriročný laureát Nobelovej ceny za mier svoju návštevu USA odštartuje svojou tradičnou budhistickou prednáškou v New Yorku. Lístok na jednu zo série šiestich prednášok pritom stojí 20 až 60 dolárov. Vstupenky sa však rýchlo vypredali a na internete sa ich ceny pohybujú aj na úrovni 400 dolárov. Na otázku, čo si myslí o tom, že ľudia musia platiť za jeho spirituálne prednášky a či to nie je v rozpore s jeho učením dalajláma odpovedal: "Je to na organizátoroch. Nemám s tým nič".

Tibetský duchovný líder neskôr reportérom povedal, že jeho priatelia ho varovali, aby sa k svojmu marxizmu a odporu ku kapitalizmu verejne nepriznával. V praxi však podľa neho marxizmus nefunguje, čoho príkladom je napríklad autoritársky režim v Číne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu