Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Našla sa najväčšia skrýša zbraní skupiny ETA

PARÍŽ - Španielska a francúzska polícia odhalila najdôležitejší sklad zbraní separatistickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA). Skupinu tak výrazne odrezali od prísunu výbušnín, informovali v sobotu madridské noviny El Pais.

Skrýša sa nachádzala vo francúzskych Pyrenejach, neďaleko hraníc so Španielskom. Obsahovala 330 kilogramov výbušnín. Za posledné štyri dni sa tak podarilo odhaliť už sedem skrýš podobného druhu a zaistiť takmer pol tony výbušnín.

Predpokladá sa, že z jedného z týchto skladov pochádzali aj bomby, ktoré použila ETA pri útokoch na Malorke. ETA vznikla v roku 1959 ako krajne ľavicové marxistické zoskupenie. Bolo to v čase, keď Španielsku vládol pravicový diktátor Francisco Franco, ktorého vláda upierala práva baskickej menšine.

Cieľom už 41 rokov trvajúcej násilnej kampane ETA je vytvorenie nezávislého štátu na území severného Španielska a juhozápadného Francúzska. Prvú vraždu organizácia vykonala v auguste 1968, keď jej členovia zastrelili policajta.

Odvtedy v krajine pripravila o život 825 ľudí. V roku 2006 ETA vyhlásila "permanentné prímerie", keď sa však rokovania s vládou nevyvíjali podľa jej predstáv, začala zase útočiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu