Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Proti ropnej škvrne bojujú i psími chlpmi

Pančuchy plné ľudských i psích vlasov majú pomôcť pri absorbovaní ropy
Pančuchy plné ľudských i psích vlasov majú pomôcť pri absorbovaní ropy

LUISIANA - Proti ropnej škvrne, ktorá sa vytvorila po potopení ťažobnej plošiny Deep Water Horizon a ohrozuje americké pobrežie od Luisiany po Floridu, sa bojuje všetkými možnými spôsobmi. Do pomoci sa zapojili i kaderníci z celých Spojených štátov. Tí začali zbierať vlasy, ktorými vypchávajú pančuchy a posielajú ich do Luisiany.

Potenciálna ekologická katastrofa, ktorá kvôli neustále sa zväčšujúcej ropnej škvrne hrozí americkému pobrežiu, spojila sily kaderníkov z celej krajiny. Dobrovoľníci začali odstrihnuté vlasy v kaderníctvach zbierať a vypchávať nimi pančuchy, ktoré majú ropu v ohrozených oblastiach absorbovať. Do akcie sa zapojili i majitelia kaderníctiev pre psov.

"Je to neuveriteľné, bola som šokovaná, keď som zistila, ako môžu byť vlasy a chlpy užitočné a pohlcovať ropu," povedala Holly Valentiová, majiteľka psieho kaderníctva.

Vlasy ale zďaleka nie sú jediným prírodným riešením, ako pomôcť pri ropnej katastrofe. Niektorí farmári tvrdia, že schopnosť absorbovať ropu má i sušené seno.

Dlhodobo vyriešiť únik ropy je ale podľa odborníkov možné iba uzavrením netesniaceho vrtu. V Mexickom zálive už zakotvili ťažobnú plošinu, ktorá hĺbi nový vrt. Ten by sa napojil na unikajúcu šachtu zospodu a odborníci by potom obe zaliali betónom. Vyhĺbenie nového vrtu ale potrvá ešte osemdesiat dní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu