Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obama: Účet za katastrofu zaplatí BP America

Armáda bojuje proti ropnej škvrne Zobraziť galériu (5)
Armáda bojuje proti ropnej škvrne (Zdroj: SITA)

VENICE - Americký prezident Barack Obama v nedeľu pricestoval do americkej Louisiany, aby si na vlastné oči pozrel oblasť postihnutú únikom ropy zo zničenej ropnej plošiny v Mexickom zálive. Uviedol, že ide o "masívnu a nevídanú prírodnú katastrofu", ktorej zastavenie môže trvať ešte celé dni.

Podľa prezidentových slov je situácia vážna a jeho administratíva preto urobí všetko, čo bude v ich silách, aby sa šírenie ropnej škvrny podarilo dostať pod kontrolu. Zároveň poznamenal, že za nešťastie je zodpovedná spoločnosť BP America, a preto musí prevziať náklady s ním spojené.

"Účet zaplatí BP," vyhlásil americký prezident. Ropná škvrna pochádzajúca z havárie plošiny v Mexickom zálive v noci zo štvrtka na piatok (miestneho času) dorazila k pobrežiu amerického štátu Louisiana. Podľa expertov pôjde o jednu z najhorších ekologických katastrof za posledné roky. Ropa ohrozuje aj podzemné zásoby vody v oblasti a mohla by kontaminovať zdroje, ktoré denne zásobujú miestnych obyvateľov.

Do boja proti rozširujúcej sa ropnej škvrne medzitým federálna vláda nasadia všetky dostupné prostriedky vrátane armády. Rozhodol o tom Obama po tom, ako sa ukázalo, že z potopenej ropnej plošiny spoločnosti BP do mora vyteká denne až 5000 barelov ropy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu