Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Výbuch v ruskej bani: 12 mŕtvych, vyše 80 ľudí pod zemou

V podzemí je stále uväznených 83 ľudí, vrátane 19 záchranárov
V podzemí je stále uväznených 83 ľudí, vrátane 19 záchranárov

MOSKVA - Najmenej 12 ľudí zahynulo v sobotu pri výbuchu metánu v uhoľnej bani na ruskej Sibíri. Ďalších 50 ich utrpelo zranenia, oznámilo dnes ruské ministerstvo pre mimoriadne udalosti.

V podzemí je stále uväznených 83 ľudí, vrátane 19 záchranárov, ktorí uviazli v bani po druhej explózii v skorých ranných hodinách.

Tragická udalosť zasiahla baňu Raspadskaja pri meste Meždurečensk v Kemerovskej oblasti. V čase, keď nastal prvý výbuch, pracovalo pod zemou 359 baníkov, evakuovať sa zatiaľ podľa agentúry ITAR-TASS podarilo 276 ľudí. Dvanásť zo zranených ľudí bolo odvezených do nemocnice.

Záchranná operácia ôsmich tímov zameraná na vyslobodenie 64 baníkov, ktorí zostali pod zemou, sa dnes zdramatizovala, keď nastala ďalšia explózia. Tá zničila vetraciu šachtu a spôsobila ďalšie zranenia. Od tej doby nemajú vedúci záchranných operácií kontakt s 20 záchranármi, ktorí zostúpili do vnútra bane.

Po druhej explózii sa vyslobodzovacie práce prerušili. Podľa guvernéra Kemerovskej oblasti Amana Tulejeva by to totiž v tejto chvíli znamenalo "poslať ľudí na smrť". Vyslobodzovacie tímy teraz do bane usilovne pumpujú čerstvý vzduch, aby vytlačili metán a zvýšili nádeje ľudí v podzemí na prežitie. Kvôli vyššej koncentrácii plynu panujú obavy z ďalších možných výbuchov.

Zodpovedným činiteľom v oblasti už telefonovali ruský prezident Dmitrij Medvedev a premiér Vladimir Putin, aby sa dozvedeli podrobnosti o situácii. Nešťastie zrejme čiastočne zatieni sviatočné ovzdušie dnešných osláv 65. výročia konca druhej svetovej vojny v Rusku.

V Kemerovskej oblasti, vzdialenej asi 300 kilometrov východne od Moskvy, sa v roku 2007 odohrali dve zatiaľ posledné veľká banské nešťastia v Rusku. V marci 2007 pri výbuchu metánu v bani Uljanovskaja zahynulo 110 baníkov. O dva mesiace neskôr explodoval metán aj v bani Jubilejnaja. Vtedy si výbuch vyžiadal 39 obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu