Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tymošenková chce rozpustiť parlament a zosadiť prezidenta

Julia Tymošenková
Julia Tymošenková (Zdroj: SITA)

KYJEV - Opozičná líderka Julija Tymošenková sa pokúsi získať podpisy poslancov na zosadenie svojho bývalého volebného rivala a aktuálneho prezidenta Viktora Janukovyča. Šéfka politického zoskupenia Blok Julije Tymošenkovej (BYuT) o tom prostredníctvom svojej tlačovej kancelárie informovala v sobotu.

Proces zbavenia funkcie prezidenta je ale pomerne komplikovaný a jeho základnou podmienkou je, aby sa hlava štátu dopustila velezrady. Návrh musia navyše podporiť dve tretiny zákonodarcov, pričom Tymošenkovej strana disponuje v parlamente menšinou.

"Zadala som jasnú úlohu - začať so zbieraním podpisov od každého poslanca... proti zotrvaniu (ruskej) čiernomorskej flotily na Ukrajine a za začatie procedúry zbavenia Janukovyča funkcie prezidenta a rozpustenie parlamentu," vyhlásila opozičná politička. Politická situácia na Ukrajine je napätá najmä od konca apríla, kedy poslanci parlamentu odhlasovali dohodu s Moskvou o predĺžení pobytu ruskej čiernomorskej flotily na Kryme o ďalších 25 rokov výmenou za 30-percentnú zľavu na ruský zemný plyn.

Regionálne parlamenty západoukrajinských regiónov už vyzvali ukrajinský najvyšší súd na začatie vyšetrovania prezidenta Janukovyča za zradu. Začínajú sa tak napĺňať varovania, že dohoda s Ruskom môže spôsobiť nezhody medzi východom a západom krajiny. Východná Ukrajina totiž inklinuje k Rusku, kým západ vzhliada k Európe a USA a dúfa v členstvo v EÚ a Severoatlantickej aliancii (NATO).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu