Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

USA kvôli ropnej škvrne hrozí ekologická katastrofa

Ropná škvrna sa nebezpečne približuje k pobrežiu USA
Ropná škvrna sa nebezpečne približuje k pobrežiu USA

NEW ORLEANS - K pobrežiu Spojených štátov sa nezadržateľne blíži obria ropná škvrna, ktorú vytvoril a ďalej rozširuje únik z nedávno zničenej ropnej plošiny v Mexickom zálive. Čierna škvrna sa v utorok nachádzala 50 kilometrov, a v noci na dnešok už asi len 30 kilometrov od štátu Louisiana, kam podľa odborníkov môže doraziť v piatok alebo v sobotu. To by podľa miestnych úradov spôsobilo ekologickú katastrofu.

"Budem k vám úprimná. Úsilie britskej ropnej spoločnosti BP zastaviť únik je zatiaľ neúspešné. Ak sa nám nepodarí dostať vrt pod kontrolu, bude to naozaj znamenať jedno z najhorších rozliatí ropy v amerických dejinách," vyhlásila v utorok večer (dnes ráno SELČ) na tlačovej konferencii šéfka záchranných prác a miestnej pobrežnej stráže Mary Landryová.

Pobrežie Louisiany je označované za kolísku krehkého ekosystému. Žije tu mnoho druhov vodných vtákov. "Príchod ropnej škvrny by tu mal ohromný vplyv. Škvrna by najprv zasiahla kôrovce, ustrice a ryby," varovala špecialistka na miestne životné prostredie Wilma Subraová. Zdôraznila, že 40 percent morských plodov na americkom trhu pochádza z Louisiany.

Obavy z ropnej škvrny začali mať podľa agentúry AP aj obyvatelia štátu Mississippi, kde sa nachádzajú známe turistické pláže s bielym pieskom a pri ktorého brehoch je bežné vidieť delfíny i vzácne druhy veľrýb.

Ťažobná plošina Deepwater Horizon spoločnosti BP z doposiaľ nezistených príčin vybuchla 20. apríla a po dvojdňovom požiare sa potopila do mora. V čase nešťastia na nej bolo 126 robotníkov, z ktorých 11 sa nepodarilo nájsť a považujú ich za mŕtvych. Podľa BBC sa hovorí o možnej vine užívateľov plošiny, ktorí údajne porušili niektoré predpisy.

Z miesta nešťastia podľa BP uniká do mora asi 159 tisíc litrov ropy denne. Škvrna dosiahla v noci na dnešok obvod 965 kilometrov. Ak by sa únik nepodarilo zastaviť, mohlo by do Mexického zálivu podľa odhadov vytiecť až 16 miliónov litrov ropy. BP na likvidáciu následkov už vraj vyčlenila 100 miliónov dolárov. Vývoj podľa AP pozorne sledujú politici vo Washingtone.

Spoločnosti BP sa nepodarilo uzavrieť únik z vrtu v hĺbke asi 1500 metrov po hladinou mora pomocou robotov. Vo štvrtok začne hĺbiť nový vrt do dna Mexického zálivu, ktorý má zmenšiť tlak v ropnom ložisku pod morským dnom. Zároveň ním ťažiari chcú do ložiska dostať ťažkú kvapalinu, ktorá by zabránila ďalšiemu unikaniu ropy. Účinok tohto kroku sa však podľa hovorcu firmy Roberta Winea prejaví asi až o tri mesiace. BP tiež začala vyrábať špeciálny "poklop" k uzavretiu poškodeného vrtu, čo ale tiež potrvá niekoľko týždňov a tiež to nemusí byť úspešné.

Na mori bojuje s ropnou škvrnou päťdesiat lodí s nornými stenami, ktoré majú zastaviť šírenie škvrny, a so špeciálnymi chemikáliami, ktoré majú pomôcť rýchlejšiemu rozptýleniu ropy vo vode. Plavidlám sa tiež podarilo odobrať z vody viac ako 160 tisíc litrov ropy.

Kontradmirálka Landryová oznámila, že záchranári sú dnes pripravení začať uzatvárať do plávajúcich bariér časti škvrny a ropu zapaľovať, aby vyhorela. Pripustila, že podobné horenie má škodlivý vplyv na životné prostredie, ale vyjadrila presvedčenie, že priplávanie ropnej škvrny k pobrežiu by spôsobilo oveľa väčšiu ekologickú škodu.

Zatiaľ najväčšia ropná katastrofa v histórii USA sa odohrala v roku 1989, kedy sa pri brehoch Aljašky vylialo do mora z havarovaného tankera Exxon Valdez vyše 40 miliónov litrov ropy.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu