Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Stalking: Muž prenasledoval dievča, údajne zo žartu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

FRÝDEK - MÍSTEK - Niekoľko mesiacov prenasledovania, takzvaného stalkingu, prežila šestnásťročná dievčina z okresu Frýdedek Místek. Najprv sa domnievala, že jej výhražné a obscénne SMS správy posiela bývalá partnerka jej priateľa. Neskôr sa zistilo, že za všetkým stál štyridsaťtriročný otec chlapca. Ku všetkému sa priznal a uviedol, že správy písal zo žartu.

"Od začiatku tohto roka sa však takéto konanie z hľadiska trestného práva ako žart rozhodne neposudzuje. Muž bol obvinený z prečinu nebezpečného prenasledovania. Pohoršilo mu, že sa zločinu dopustil na neplnoletom dievčati, hrozia mu preto až tri roky väzenia." povedal hovorca polície Ivan Žurovec.

Prvú nepríjemnú správu dievča dostala vlani v júni. "Neexistujúca Petra Slaninová dievčaťu oznamovala, že jej prebrala chlapca a pomstí sa jej za to. Podobná správa prišla aj matke dievčaťa," povedal Žurovec. Dodal, že prenasledovanie pokračovalo zasielaním veľmi vulgárnych až obscénnych správ z rôznych telefónnych čísiel. "Odosielateľ vedel o poškodenej veľmi dôverné informácie. To dotyčné dievča silne traumatizovalo, nakoniec sa so svojím chlapcom aj rozišla," dodal hovorca.

Po mesiacoch sa dievča zdôverilo matke a spoločne všetko nahlásili na polícii. "Veľmi skoro sme zistili, že pisateľom výhražných a ohováračských SMS správ je otec jej bývalého priateľa. K stalkingu sa priznal, pri výsluchu uviedol, že tieto SMS správy písal zo žartu," uviedol Žurovec.

Nebezpečné prenasledovanie, nazývané po anglicky stalking, český právny poriadok ešte vlani ako trestný čin nepoznal. Jeho zaradenie medzi kriminálne delikty umožnila až novela trestného zákonníka platná od januára tohto roka. Prenasledovanie je trestné už v niekoľkých krajinách Európskej únie. V Rakúsku patrí medzi trestné činy od roku 2006, v Nemecku od januára 2007.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu