Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V jazere našli desiatky urien s ľudským popolom

ilustračné foto
ilustračné foto

ŽENEVA - Policajní potápači objavili v bahne na dne Zürišského jazera desiatky urien s ľudským popolom. Podľa agentúry AP sa nález spája s praxou "asistovaných samovrážd" na klinike Dignitas.

Polícia začala prípad vyšetrovať už minulý týždeň, kedy na oranžové urny náhodou narazili policajní potápači. Tí pôvodne hľadali zaťahovaciu strechu, ktorá spadla do jazera z ich člna. Schránky neboli označené štítkami s menami, čo by mohlo skomplikovať riadne pochovanie pozostatkov na cintoríne. Polícia zatiaľ odmieta povedať, či má dôkaz o priamej spojitosti medzi nájdenými urnami a činnosťou kliniky Dignitas v Zürichu, ktorá asistovanú samovraždu poskytla stovkám pacientov. Radoví Švajčiari si však objav urien okamžite začali spájať s eutanáziou.

Bývalá zamestnankyňa zürišskej kliniky Soraya Wernliová švajčiarskemu bulvárnemu denníku Blick povedala, že na dne jazera leží najmenej 300 urien. Tam skončí podľa nej približne každý tretí klient ústavu.

Už na jeseň roku 2008 sa našli na dne tohto jazera kostrové pozostatky a popol. Podozrenie aj vtedy padlo na Dignitas. Blick má k dispozícii list, ktorý dokazuje pochovanie 81 ročnej "zákazníčky" kliniky práve v Zürišskom jazere. „Potvrdzujeme, že 11. augusta 2003 vo večerných hodinách bol popol pani Marthy H., ktorá skonala 20. júla, zverený do vôd Zürišského jazera ...," píše sa v potvrdení, na ktorom je podpis zakladateľa Dignitasu Ludwiga Minelliho. Ten podľa Blick nemá koncesiu na "komerčné" ukladanie popola v jazere. Za to mu vraj hrozí pokuta vo výške až 50 tisíc švajčiarskych frankov.

Lekársku pomoc pri dobrovoľnom odchode zo sveta Švajčiarsko u nevyliečiteľne chorých toleruje. Služby ústavu Dignitas využívajú aj ľudia z ďalších krajín. Vo väčšine štátov je eutanázia ilegálna, povolená je len v Holandsku, Luxembursku, Belgicku a americkom štáte Oregon.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu