Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

O koľkej sa vlastne zrútil poľský Tu-154?

Trosky havarovaného Tu-154.
Trosky havarovaného Tu-154.

BRATISLAVA/VARŠAVA – Poľské médiá sa stále venujú priebehu vyšetrovania katastrofy prezidentského Tu-154, v posledných dňoch rozoberajú samotný čas havárie.

Od katastrofy pri Smolensku uplynuli viac ako dva týždne a my nemôžeme so 100-procentnou istotou tvrdiť základný fakt: O koľkej sa lietadlo zrútilo. O 8:56, ako informovali po tragédii? Alebo pred 8.25? Informuje o tom portál wp.pl, ktorý sa odvoláva na ďalšie poľské denníky.

Na ruských internetových portáloch sme našli zápisy o katastrofe, ktoré sa objavili o 8:25, tvrdí denník Fakt. Čo sa teda dialo viac ako pol hodiny, ak sa Tupolev zrútil skôr? Poľská prokuratúra tvrdí, že zatiaľ nemôže zverejniť oficiálnu hodinu havárie. A hoci mal dnes premiér predstaviť prvú správu o katastrofe, odpoveď na otázku asi nenájdeme, píše Fakt.

8.56
Čas tragédie, ktorý poskytli Rusi. Expert, ktorý analyzuje čierne skrinky však pre „Dziennik Gazeta Prawna” uviedol, že ku katastrofe došlo skôr, o 8:56 sa ozvali sirény na letisku.

8.49
Novinár televízie Polsat News Wiktor Bater, ako sám tvrdí, prebral telefón s informáciou o havárii.

8.41
Podľa neoficiálnych informácií Gazety Wyborczej sa zasekol registrátor, čiže „čierna skrinka ” v Tupoleve. To by znamenalo, že presne v tomto čase sa lietadlo zrútilo na zem.

8.39
Smolenská elektráreň zaznamenala informáciu o havárii. Spôsobil ju Tupolev, ktorý preťal elektrické vedenie pred letiskom. Podľa poľských médií ďalšia stopa, že k havárii došlo skôr.

8.25
Pol hodinu pres oficiálnym časom katastrofy sa na miestnych internetových fórach objavili poznámky k havárii lietadla: Niečo sa stalo s poľským lietadlom na našom letisku...všetci hasiči majú poplach. Taký zápis sa údajne objavil už o 8:25. O dve minúty neskôr: Práve ohlásili, že spadlo poľské lietadlo v Smolensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu