Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tu-154 pred hmlou varoval poľský Jak-40

Jak-40
Jak-40

BRATISLAVA/VARŠAVA - Piloti poľského lietadla Jak-40, ktorí pristávali v Smolensku pred tragickou haváriou, upozorňovali posádku prezidentského Tu-154 na zhoršujúce sa počasie, informuje o tom denník Rzeczpospolita.

Jak-40 z 36. leteckého dopravného pluku s novinármi na palube pristál v Smolensku okolo 7:20. Ako uviedol denník s odvolaním sa na nemenované zdroje, obe lietadlá mali rádiový kontakt. Podľa nich sa posádky rozprávali medzi sebou, keď bol ešte Tu-154 vo vzduchu a Jak-40 už po pristátí v Smolensku. Kontakt sa prerušil 10 minút pred katastrofou, ku ktorej došlo o 8:56.

Piloti pritom svojich kolegov podľa zdrojov denníka osobitne vystríhali pred hustnúcou hmlou. „Pilot sa nemusel riadiť upozorneniami, ale keby som od kolegu, ktorý pristával na letisku skôr, počul také upozornenie, určite by som ostražitejší,“ cituje jedného z pilotov Rzeczpospolita. Vyšetrovatelia hneď po havárii zabezpečili aj záznamové zariadenia v poľskom Jaku-40.

Piloti Jaku po pristátí nevideli samotnú katastrofu, ale počuli náraz lietadla. „Ako jedni z prvých boli na mieste, hneď po katastrofe,“ uviedol jeden z pilotov. Ako dodal, rýchlo sa zorientovali, čo sa stalo a že už sa nedá nič urobiť. „Neboli schopní zostať tam a pozerať sa,“ dodal. Oficiálne 36. letecký pluk k celej tragédii neposkytuje žiadne informácie. Piloti Jaku sú pre vyšetrovateľov jednými z najdôležitejších svedkov tragédie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu