Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Britov, ktorí uviazli na letiskách, privezú domov lode

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Na letiskách v celej Európe stále čakajú státisíce ľudí, ktorí sa nemôže vrátiť domov pre prach z islandského vulkánu, ktorý znečistil letový priestor nad Európou a prinútil letiská zrušiť všetky lety.

Britská vláda vyslala na pomoc 150 000 Britom, ktorí uviazli na letiskách vo Francúzsku a Španielsku tri lode (HMS Ark Royal, HMS Ocean a HMS Albion). "Je to najväčšie prerušenie dopravy v histórii," zdôraznil britský premiér Gordon Brown. Európske letecké spoločnosti však pokladajú uzavretie letísk za prehnané a žiadajú ukončiť zákaz letov, ktorý im spôsobuje obrovské straty.

Podľa Browna loď Ocean by mala zakotviť v pondelok pri francúzskom pobreží, kde čakajú britskí cestujúci, ktorí prileteli z rôznych európskych destinácií. Ark Royal smeruje do Lamanšskému prielivu a Albion je na ceste do severného Španielska a má priviezť britských vojakov, ktorí sa vracajú z Afganistanu ako aj civilistov.

Británia bola prvá krajina, ktorá z bezpečnostných dôvodov uzavrela svoj letový priestor po výbuchu islandskej sopky Eyjafjallajökull. Prevádzku obnovia najskôr o 2.00 ráno v utorok.

Podľa predpovedí prach z vulkanického popola môže v pondelok popoludní zasiahnuť Kanadu. Ministri dopravy EÚ v pondelok uskutočnia videokonferenciu, počas ktorej sa poradia, ako zvládať dopravný chaos vzniknutý uzavretím letísk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu