Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Letiská na východe už fungujú, Bratislava zatvorená

Letiská v Košiciach a v Poprade opäť v prevádzke
Letiská v Košiciach a v Poprade opäť v prevádzke (Zdroj: TASR)

BRUSEL/BRATISLAVA - Európska letová služba Eurocontrol oznámila, že kvôli oblaku popola z islandskej sopky sa dnes v Európe uskutoční iba asi 30 percent bežných letov. Európske krajiny sa dnes pokúšajú postupne otvárať svoj vzdušný priestor. Podľa hovorcu ministerstva dopravy sa po takmer troch dňoch obnovila prevádzka na letiskách v Košiciach a v Poprade.

Eurocontrol očakáva, že namiesto obvyklých 28 tisíc letov ich bude počas dneška vypravených len 8000 až 9000. O niečo horšia situácia bola v sobotu a v nedeľu, keď bolo odvolaných cez 75 percent letov.

"Pre civilnú dopravu je otvorený vzdušný priestor v južnej Európe, vrátane Portugalska, Španielska, častí Talianska a Francúzska, Balkánu, Bulharska, Grécka, aj niektoré časti severoeurópskeho vzdušného priestoru," povedal Eurocontrol.

Niektoré európske štáty otvorili svoj vzdušný priestor aspoň vo veľkých výškach, ten je podľa Eurocontrolu ale zle prístupný vzhľadom k uzávierkam v okolitých oblastiach.

Plné otvorenie vzdušného priestoru nad väčšou časťou svojho územia oznámilo dnes Slovensko. Po takmer troch dňoch boli obnovené odlety a prílety na letiskách v Košiciach a v Poprade, informoval hovorca slovenského ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič.

"Na východe Slovenska je vzdušný priestor otvorený vo všetkých letových hladinách," dodal hovorca. Bratislavské letisko je pre prílety aj odlety stále uzavreté.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu