Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Letiská ožívajú, Schwechat opäť v prevádzke

Letisko Schwechat je opäť v prevádzke
Letisko Schwechat je opäť v prevádzke

BRUSEL/VIEDEŇ - Viedenské medzinárodné letisko Schwechat začalo v pondelok ráno opäť odbavovať lety po tom, ako rakúske úrady povolili obnovenie leteckej premávky nad územím krajiny. Ako uvádza rakúsky verejnoprávny rozhlas a televízia (ORF), prvé lietadlo odštartovalo ešte pred 6:00.

Hovorca letiska Peter Kleemann vo vyjadrení pre tlačovú agentúru APA povedal, že situácia by sa mala postupne vrátiť do normálu, podľa ORF však dochádza k početným výpadkom a počet cestujúcich v odbavovacích halách je oproti bežným pracovným dňom neobvykle nízky.

Premávka v rakúskom vzdušnom priestore bola prerušená od piatkového večera, keď krajinu zasiahol oblak popola zo sopky na islandskom ľadovci Eyjafjallajökull. Štarty a pristátia sú opäť povolené od pondelka 5:00, značná časť medzištátnych letov však zostane zrušená, keďže vzdušný priestor v mnohých európskych krajinách je naďalej uzavretý.

Sopečný prach z islandskej sopky naďalej paralyzuje letecký priestor nad väčšinou Európy. Avšak pokiaľ predpoveď počasia potvrdí, že sa obloha nad starým kontinentom vyjasňuje, mohla by sa v pondelok letecká preprava vrátiť aspoň na polovicu svojej bežnej úrovne. Napísala o tom agentúra AP s odvolaním na zdroje z Európskej únie. Letecké spoločnosti niekoľkých krajín úspešne uskutočnili skúšobné lety strojov rôznych typov iba s posádkami. S ťažkosťami sa nestretlo dokonca ani lietadlo britských aerolínií, ktoré nad britskými ostrovmi krúžilo v nedeľu hodinu.

Nemecko tiež dočasne povolilo prevádzku na niekoľkých veľkých letiskách, ale v nedeľu večer ich opäť uzavrelo až do dnešných 14:00 SELČ. Rovnaké opatrenia zatiaľ platia podľa agentúry AFP i v Dánsku, Írsku, Švajčiarsku či Holandsku.

Na poludnie vyprší platnosť zákazu v Českej republike a Maďarsku. Taliansko by malo letiská otvoriť o 7:00, o hodinu neskôr Lotyšsko, Fínsko by malo otvoriť letisko o 17:00. V Poľsku je otvorených šesť letísk v severnej časti. Belgicko a Veľká Británia vyhlásili zákaz až do 20:00. Väčšina letísk vo Francúzsku zostane uzatvorená až do utorkových 9:00.

Otvorené sú letiská v Španielsku aj na Islande, ktorého sopka na Európu chrlí popol. Rovnako tak Švédsko a Nórsko otvorili väčšinu svojho vzdušného priestoru s výnimkou oblastí okolo hlavných miest.

S výnimkou Belehradu funguje takmer celá letecká preprava na Balkáne - v Srbsku, Čiernej Hore a časti Bosny a Hercegoviny. V Chorvátsku fungujú takmer všetky letiská. Vzdušný priestor je otvorený nad Ruskom, zrušené sú lety na západ a sever kontinentu.

Od štvrtka bolo v Európe zrušených 63 tisíc letov, v nedeľu ich bolo len 5 tisíc oproti bežným 24 tisíc. Najviac skúšobných letov vykonala zrejme holandská spoločnosť KLM, ktorá väčšinu európskeho vzdušného priestoru označila za bezpečný, napísala v pondelok agentúra Reuters. V nedeľu tiež už vypravila dva komerčné lety do Ázie.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu