Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Popolové prázdniny v Španielsku: Uviazli desaťtisíce turistov

Turisti si dlhé hodiny čakania na letiskách krátia aj spánkom
Turisti si dlhé hodiny čakania na letiskách krátia aj spánkom

MADRID - Mračno popola nad Európou dopomohlo desiatkam tisíc turistov k niekoľkým dňom dovolenky navyše. Na Kanárskych ostrovoch cez víkend uviazlo viac než 70 000 turistov, na Malorke len v sobotu 50 000. Ich spiatočné lety do Nemecka alebo Veľkej Británie boli totiž zrušené.

"V Palma de Mallorca a na plážach v zálive hlavného mesta ostrova sú hotely obsadené takmer na 100 percet," oznámila šéfka malorského zväzu hoteliérov Inmaculada de Benitová. Podľa nej však nenastáva ani preťaženie ubytovacích kapacít, pretože noví hostia takmer vôbec neprichádzajú.

Hotely poskytujú "popolovým rekreantom" znížené ceny za izbu, píše miestny denník Diario de Mallorca. U organizovaných zájazdov však časť cestovných kancelárií vzala dodatočné náklady na seba. Kto prišiel na vlastnú päsť, musí predĺžený pobyt v hoteli zaplatiť sám.

Pre majiteľov hotelov však neboli nečakané príjmy dôvodom k radosti. Na Kanárskych ostrovoch odrieklo cestu 80 000 dovolenkárov, ktorí mali budúci týždeň navštíviť ostrovy Tenerife alebo Gran Canaria. Taktiež pobyty na Malorke stornovali tisícky ľudí. Podľa odhadov bolo zrušených 35 percent rezervácií na budúci týždeň.

"Ak bude situácia trvať, bude to mať pre odvetvie zlé následky," obáva sa de Benitová. Španielsky turizmus pritom po poklese v roku 2009 tento rok dúfal v obrat k lepšiemu.

Cestovné kancelárie a letiskové úrady zriadili krízové štáby a pokúsili sa aspoň časti uviaznutých turistov umožniť návrat domov alternatívnymi dopravnými prostriedkami. Niektorým rekreantom sa podarilo dostať vďaka vnútroštátnym letom na kontinentálne Španielsko a odtiaľ pokračovali autobusom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu