Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

EÚ chce vyhodnotiť ekonomický dopad vulkanického mraku

Sopečný mrak ochromil leteckú dopravu Zobraziť galériu (7)
Sopečný mrak ochromil leteckú dopravu (Zdroj: SITA)

BRUSEL - EÚ chce vyhodnotiť ekonomický dopad spôsobený sopečným mrakom z Islandu, ktorý už štvrtý deň paralyzuje leteckú dopravu nad Európou. Postup krajín by mal byť v rámci EÚ dôsledne koordinovaný. Oznámil to dnes podľa agentúry Reuters predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

"Je dôležité, aby sa všetky chystané opatrenia koordinovali na európskej úrovni," vyhlásil podľa Reuters Barroso.

Analýzu ekonomickej situácie vykoná podľa predsedu EK špeciálne zriadená skupina.

Barroso ďalej povedal, že poveril podpredsedu EK a komisára pre dopravu Siima Kallasa koordináciou skupiny. Pomôcť mu majú eurokomisar pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia a eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn. Zamerať sa má najmä na ekonomické straty v leteckej doprave. Vylúčená nie je ani videokonferencia, ktorá by uľahčila za súčasných podmienok komunikáciu.

"Tento vulkanický mrak vytvoril bezprecedentnú situáciu," dodal Barroso.

Oblak popola, ktorý sa už štvrtý deň rozprestiera nad starým kontinentom od Británie až po Ukrajinu, v sobotu umožnil uskutočniť podľa oficiálnych odhadov len 5000 z obvyklých 22.000 letov. Podľa dnešnej správy služby Eurocontrol sa počas dneška uskutoční len asi 4000 letov z 24.000 plánovaných. Zastavenie letovej prevádzky v Európe však má vplyv až v San Franciscu alebo na Novom Zélande
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu