Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

WHO: Vážne zdravotné ťažkosti kvôli mraku nehrozia

Pre sopečný popol je ochromená letecká doprava nad Európou Zobraziť galériu (6)
Pre sopečný popol je ochromená letecká doprava nad Európou

ŽENEVA - Vážnejšie zdravotné ťažkosti kvôli sopečnému mraku, ktorý chrlí islandská sopka a vietor zanáša nad Európu, ľuďom nehrozí, uviedla dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Iba ak sa popol udrží v nižších vrstvách atmosféry vo vysokej koncentrácii, potom môžu byť ľudia s chronickými dýchacími problémami ako astma, rozdutie pľúc či bronchitída, náchylnejší k podráždeniu a iným ťažkostiam.

Keď sa popol udrží v hornej vrstve atmosféry, zvýšené riziko vplyvu na zdravie ľudí nenastane, uviedla WHO. Zároveň upozornila, že mrak obsahuje rôzne veľké častice. "Malé častice s veľkosťou do desiatich mikrónov sú nebezpečnejšie, pretože môžu prenikať hlbšie do pľúc," povedala riaditeľka oddelenia pre verejné zdravie a životné prostredie pri WHO Maria Neiraová.

"Koncentrácia popola sa môže v jednotlivých krajinách líšiť - záleží na vetry a teplotách vzduchu. Naša rada je počúvať zástupcu miestnych zdravotníckych úradov, ktorí poskytnú radu v individuálnych situáciách. Ak sú ľudia vonku a začne sa u nich prejavovať podráždenie v krku a pľúcach, tečie im z nosa a pália ich oči, mali by obmedziť svoje vonkajšie aktivity a vrátiť sa domov," zdôraznila Neiraová.

V prípade zvýšeného znečistenia vzduchu sa odporúčajú normálne predbežné opatrenia, to znamená, že ľudia s astmou a respiračnými príznakmi by sa mali vyhýbať namáhavým aktivitám.

WHO zostáva v kontakte s odborníkmi, ktorí sledujú kvalitu vzduchu v postihnutom regióne. Odporúča ľuďom riadiť sa radami miestnych zdravotníkov, uvádza sa vo vyhlásení WHO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu