Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európske nebo bude zatvorené až do pondelka

Lietadlá čakajú na letiskách
Lietadlá čakajú na letiskách

EURÓPA - Už štvrtý deň trvá kolaps európskej a transatlantickej letovej prevádzky spôsobený vulkanickým prachom z islandskej sopky. Niektoré európske krajiny, napríklad Británia, Rakúsko, sever Talianska, Francúzsko, Dánsko, ČR a Maďarsko predĺžili uzavretie svojho vzdušného priestoru až do pondelka.

Od dnešného rána je prerušená letecká prevádzka aj na všetkých bulharských letiskách a na 11 letiskách v Španielsku, vrátane Barcelony. Naďalej sa až do odvolania nelieta ani nad Slovenskom.

Svoj letecký priestor dnes naopak otvorila Ukrajina a prelety nad svojím územím od rána umožňuje aj Poľsko. Na severe Nórska a Švédska je otvorený letecký koridor, vo švédskom meste Kiruna vďaka nemu pristálo dopravné lietadlo z USA.

Dve hlavné čínske letecké spoločnosti Air China a China Southern Airlines dnes podľa agentúry Nová Čína ohlásili zrušenie veľkej časti letov do Európy. Air China anulovala väčšinu spojov z Pekingu do Paríža, Frankfurtu nad Mohanom, Londýna a Moskvy. China Southern Airlines oznámila zrušenie linky z Pekingu do Amsterdamu.

V ázijsko-tichomorskom regióne sú kvôli súčasnej situácii na európskom nebi blokované tisíce cestujúcich, len samotná austrálska aerolinka Qantas oznámila zrušenie letov pre 12.500 cestujúcich. Spoločnosť Thai Airways ohlásila 22 zrušených letov denne, čo každý deň zasiahne 6000 cestujúcich.

V sobotu bolo tiež zrušených takmer 84 percent amerických letov do Európy a z nej.

Všetku leteckú premávka dnes od 08:00 SELČ prerušilo Bulharsko. V sobotu večer krajina oznámila len čiastočné obmedzenia, teraz prerušenie platí pre všetky letiská, vrátane sofijského.

Do 14:00 uzavreli svoje vzdušné priestory Belgicko, Holandsko a pobaltské štáty. Nad Britániou, Rakúskom a Dánskom sa nebude lietať najmenej do pondelka 02:00 SELČ, v Írsku do pondelka 14:00 hodín SELČ. Fínsko oznámilo zrušenie obchodných letov do pondelka 17.00 hod SELČ. Najmenej do pondelka sa nebude lietať aj nad Švédskom. Nad Českou republikou sa zatiaľ nesmie lietať do pondelňajšieho poludnia. Nad severnej Talianskom a Francúzskom, vrátane Paríža, sa nesmie lietať minimálne do pondelňajšieho rána.

Lietanie v určitých letových hladinách naopak umožňuje Švajčiarsko, aj keď aj tam platí obmedzenie do 14:00 SELČ. Švajčiarsky úrad civilného letectva však v sobotu začal povoľovať prelety vo výške najmenej 11 kilometrov.

Meteorológovia a Vulkanológovia na Islande konštatovali, že vulkán pod ľadovcom Eyjafjallajökull do ovzdušia naďalej chrlí obrovské množstvo pary a popola. Situácia podľa nich môže zostať rovnaká ešte niekoľko dní, "možno ale aj týždňov alebo mesiacov".

Popredné letecké spoločnosti KLM a Lufthansa uskutočnili v sobotu nad Holandskom a Nemeckom testovacie lety s cieľom zistiť vplyv sopečného popola na lietadlá. Testy boli podľa agentúry Reuters úspešné. Holandsko dnes plánuje ďalšie testy, ktoré majú zistiť bezpečnosť letovej priestoru, ktorý bol pre civilné lety uzatvorený kvôli vulkanickému mračnu z Islandu. Aerolinky veria v čiastočné obnovenie letov.

Oblak popola, ktorý sa nad starým kontinentom rozprestiera od Británie až po Ukrajinu, v sobotu umožnil uskutočniť odhadom len 5000 z obvyklých 22.000 letov, uviedol európsky úrad pre bezpečnosť v leteckej doprave, reprezentujúci 38 krajín. Zastavenie letovej prevádzky v Európe však má vplyv až v San Franciscu alebo na Novom Zélande, uviedla agentúra AP.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu