Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

KLM a Lufthansa robia testovacie lety

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

AMSTERDAM - Sobotňajšie testovacie lety popredných leteckých spoločností KLM a Lufthansa nad Holandskom a Nemeckom boli úspešné a neodhalili na strojoch žiadne viditeľná poškodenia sopečným popolom.

Naopak Fíni pri štvrtkových testoch problémy zaznamenali. Holandsko dnes vykonalo ďalšie testy, ktoré majú zistiť bezpečnosť letového priestoru, ktorý bol pre civilné lety uzatvorený kvôli vulkanickému mračnu z Islandu. Aerolinky veria v čiastočné obnovenie letov. Oznámili to dnes agentúra Reuters, AFP a AP.

Holandský vzdušný priestor je teraz pre civilné lety uzavretý najmenej do 14:00 SELČ a nad Nemeckom sa nebude lietať do 20:00 hod SELČ.

"(Sobotňajšie) letecké testy spoločnosti KLM v Holandsku ... prebehli úspešne. Tiež niekoľko testovacích letov vykonaných v zahraničí bolo bezpečných. Cieľom týchto letov je zistiť možné riziko pôsobenia (vulkanického) popola na časti lietadiel," uviedol podľa Reuters holandský minister dopravy Camiel Eurlings.

Spoločnosť KLM vyskúšala dva stroje Boeing 737-800 nad holandským územím v obvyklej výške desiatich kilometrov, ale aj v 13 kilometroch a ďalších letových hladinách.

Dnes v rámci testov vyslala na spiatočný let z Düsseldorfu do Amsterdamu sedem lietadiel bez pasažierov.

"Dúfame, že dostaneme povolenie (na lety) čo najskôr, aby sme mohli dopraviť našich cestujúcich do cieľových destinácií," uviedol šéf KLM Peter Hartman.

Nezávislé testy vykonala v sobotu aj nemecká Lufthansa, ktorá uskutočnila lety desiatich strojov z Mníchova do Frankfurtu nad Mohanom, prevažne v letovej hladine 3000 metrov. Prepravca však testoval podmienky aj v osemtisícovej výške.

"Všetky lietadlá boli po prílete do Frankfurtu prezreté, ale na oknách kokpitu, trupu ani na motoroch sa nenašlo žiadne poškodenie," uviedol podľa BBC hovorca Lufthansa.

Naopak štvrtkové leteckej testy niekoľkých stíhacích lietadiel na severe Fínska priniesli varovania. Stíhačka typu F-18 Hornet sa kvôli sopečnému popolu z islandského vulkánu dostali do veľkých problémov potom, čo preleteli mrakom sopečného prachu. Vulkanický prach pripomínajúci "zemiakovú múku" potom pri topenia spôsobenom vysokou teplotou zablokoval systém nasávania vzduchu. Motory postihnutého stroja sú teraz podrobované technickej prehliadke. Žiadnemu z pilotov sa našťastie nič nestalo.

Mračná dymu a popola, ktorý vychrlil islandský vulkán, viedli k zastaveniu leteckej dopravy vo väčšine európskych krajinách. Uzatváranie vzdušného priestoru pre civilné letectvo v Európe začalo vo štvrtok a v niektorých európskych štátoch bolo predĺžené do pondelka. Podľa sobotňajších informácií služby Eurocontrol bolo kvôli mraku sopečného popola od štvrtka už zrušených na 30.000 letov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu