Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

KLM a Lufthansa uskutočnili testovacie lety

Lietadlá leteckej spoločnosti Lufthansa
Lietadlá leteckej spoločnosti Lufthansa (Zdroj: ČTK)

AMSTERDAM - Popredné európske letecké spoločnosti, nemecká Lufthansa a holandská KLM, v sobotu uskutočnili skúšobné lety v európskom vzdušnom priestore, ktorý je inak pre civilné lety uzatvorený kvôli vulkanickému mračnu z Islandu. Skúšobné lietadlá testy absolvovali bez poškodenia, uviedla agentúra Reuters.

KLM tvrdí, že testy vykonala vo všetkých nadmorských výškach. Ak budú aj ďalšie skúšky úspešné, dúfa spoločnosť možnosť návratu svojich siedmich strojov z Düsseldorfu do Amsterdamu. Aerolinky tak chcú získať povolenie k aspoň čiastočnému obnoveniu prevádzky.

Spoločnosť vyskúšala dva stroje Boeing 737-800 nad holandským územím v obvyklej výške desiatich kilometrov, ale aj v 13 kilometroch a ďalších letových hladinách. "Nenašli sme nič mimoriadne, ani počas letu, ani počas prvej kontroly na zemi," uviedol šéf KLM Peter Hartman.

Lufthansa uskutočnila lety desiatich strojov z Mníchova do Frankfurtu nad Mohanom, prevažne v letovej hladine 3000 metrov. Prepravca však vyskúšal podmienky aj v osemtisícovej výške.

"Všetky lietadlá boli po pristátí vo Frankfurte skontrolované, ale nenašli sme žiadne poškodenie na oknách kokpitu ani na trupe a žiadny vplyv na motory," povedal hovorca Lufthansy Aage Dünhaupt.

Mračná dymu a popola, ktorý vychrlil islandský vulkán, viedli k zastaveniu leteckej dopravy vo väčšine európskych krajinách. Uzatváranie vzdušného priestoru pre civilné letectvo v Európe začalo vo štvrtok a potrvá najmenej do dnešného popoludnia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu