Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Na Slovensku sa nelieta do odvolania

V Európe bolo dnes zrušených 16 000 letov Zobraziť galériu (7)
V Európe bolo dnes zrušených 16 000 letov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenský vzdušný priestor zostáva naďalej uzavretý až do odvolania. Dnes popoludní to potvrdil hovorca ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič. Slovensko podobne ako mnohé ďalšie krajiny zastavilo v piatok leteckú dopravu pre šíriaci sa prach sopečného popola z Islandu po výbuchu miestnej sopky.

Pre výpadok leteckej dopravy sa zvýšil záujem ľudí o medzištátne autobusové a vlakové linky. Kedy bude letecká doprava obnovená, zatiaľ nie je jasné.

"Počas včerajšieho dňa (piatok) bolo zrušených celkovo 29 letov z 32 plánovaných, obmedzenia sa dotkli približne 4000 cestujúcich," povedala hovorkyňa bratislavského letiska Dana Madunická. Dodala, že dnes letisko zrušilo všetky prílety a odlety, čo sa dotklo 4300 cestujúcich.

Pre zvýšený predpoklad ohrozenia bezpečnosti museli zrušiť v noci na dnes lety aj leteckí záchranári. "Posádky zostávajú v nepretržitej pohotovosti na pracovisku a v prípade zlepšenia poveternostnej situácie bude činnosť staníc Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ihneď obnovená," informovala hovorkyňa slovenskej Air-Transport Europe Sylvia Galajda.

V súčasnosti stále aktívna islandská sopka ochromila leteckú dopravu v celej Európe a skomplikovala cestovanie desaťtisícom ľudí. Väčší dopyt po medzinárodných linkách hlási slovenský autobusový i vlakový prepravca.

"Počas bežných víkendov je prepravná kapacita naplnená na 60 percent, v súčasnosti je napríklad vlakové spojenie Budapešť-Bratislava-Berlín preplnené napriek tomu, že Maďari pridali jeden vozeň," povedal hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský.

Hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová potvrdila, že spoločnosť zaznamenala výrazný nárast záujmu o lístky na trase smer Brusel a Londýn. "Dnes sme vypravili štyri posilové autobusy z Košíc, Bratislavy, Viedne a Budapešti, na zajtra (nedeľu) sú zatiaľ naplánované dva," uviedla. Dodala, že v pondelok rovnaký smer podporí jeden autobus; všetky miesta, ktoré boli k dispozícii, sa vraj doposiaľ v priebehu pár minút rozpredali.

"Sledujeme konanie ostatných krajín, meteorológovia a Letové prevádzkové služby zas monitorujú situáciu na Slovensku. Nepredpokladáme, že by sa do zajtra (nedele) poobedia niečo zmenilo," povedal Jurikovič. Služba Eurocontrol už skôr oznámila, že vzdušný priestor nad strednou Európou zostane uzavretý aj dnes a do 24 hodín sa žiadne zmeny neočakávajú.

Pavol Beránek zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) pripustil, že nie je jasné, či sa oblak nachádza nad územím Slovenska, pretože je ťažko pozorovateľný. Island je totiž od Slovenska vzdialený približne 2600 kilometrov vzdušnou čiarou a popol sa nachádza vo výške asi päť až desať kilometrov. Práve táto vzdialenosť podľa Beránka spôsobila, že mrak sopečného popola je natoľko rozptýlený, že sa nedá povedať, či sa nachádza nad územím Slovenska.

Komplikácie v leteckej doprave sledujú aj v Prezidentskom paláci, keďže ovplyvňujú plány politikov zúčastniť sa na nedeľňajšom pohrebe poľského prezidenta Lecha Kaczyńského. Do Poľska sa rovnako ako na Slovensko nedá letieť, pripravená je preto možnosť, že prezident Ivan Gašparovič pocestuje na smútočný obrad autom.

Pre sopečný popol bolo vo svete od roku 1983 zaznamenaných viac ako sto drobnejších i závažných prípadov leteckých komplikácií. K tragickým haváriám nedošlo, trikrát však popol vážne ohrozil životy cestujúcich, keď znemožnil normálne fungovanie motorov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu