Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Francúzske letiská ostávajú zatvorené do pondelka!

Sopečný popol ochromil leteckú dopravu v Európe Zobraziť galériu (7)
Sopečný popol ochromil leteckú dopravu v Európe (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzske letiská zostanú zatvorené najmenej do pondelka rána. V sobotu to po krízovom rokovaní oznámil francúzsky premiér Francois Fillon. Príkaz sa týka okrem iného oboch parížskych medzinárodných letísk, Orly aj letiska Charlesa de Gaulla, ako aj všetkých letísk na severe krajiny.

V sobotu sa však rozšíril aj na juh krajiny, okrem iného aj na letiská v Grenobli a v Bordeaux. Niekoľkým vybraným letom bolo dovolené pristáť a odletieť priamo z Paríža, no veľká plánovaných väčšina letov musela zostať na zemi.

Leteckú dopravu nad celým európskym kontinentom ochromil oblak sopečného prachu, ktorý do ovzdušia vychrlila sopka na islandskom ľadovci Eyjafjallajökull. Silné erupcie pritom pokračujú aj v sobotu. Svoj vzdušný priestor uzatvorila väčšina európskych krajín. Viaceré krajiny uzatvorili svoj vzdušný priestor prinajmenšom do soboty do ôsmej večer, niektoré, ako napríklad Veľká Británia, až do nedele obeda.

Sopečný popol, ktorý sa uvoľňuje do atmosféry pri erupciách islandskej sopky, bude prúdiť rovnakým smerom ako doteraz možno ešte najbližších päť dní. To znamená, že až tak dlho by mohli byť horné vrstvy atmosféry nad Európou kontaminované oblakom sopečného prachu.

"Pre vietor vo vyšších vrstvách predpokladáme viac-menej rovnaké parametre. Popol bude naďalej smerovať na Britániu a Škandináviu," oznámil v sobotu na základe najnovších zistení Teitur Arason z Islandského meteorologického ústavu. "Takáto je všeobecná situácia na najbližšie dni, dajme tomu na najbližšie dva dni, možno aj najbližšie štyri či päť dní," povedal islandský meteorológ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu