Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chorvátka sa prebrala z kómy, hovorí iba po nemecky

ilustračné foto
ilustračné foto

SPLIT - Trinásťročná dievčina z Kninu v chorvátskej Dalmácii po prebudení z kómy začala hovoriť výhradne po nemecky. Podľa rodičov mala iba obmedzené znalosti z tohto jazyka, teraz však hovorí touto rečou plynule.

Na svojom webe o tom informoval denník Croatian Times. Dievča trápili vysoké teploty, preto ju z Kninu previezli do nemocnice v prístavnom meste Split. Tam upadla do bezvedomia. Po jej prebudení prekvapení rodičia zistili, že nie je schopná hovoriť inak ako po nemecky. Riaditeľ nemocnice Dujomir Marasović udalosť listu 24 Sata potvrdil, odmietol však zverejniť meno mladej Chorvátky.

Odborníci nazývajú stav, keď ľudia po úrazoch či poškodení mozgu začnú hovoriť inak ako rodným jazykom, syndrómom cudzieho prízvuku. Takéto prípady sú zriedkavé, a preto priťahujú pozornosť médií.

V roku 2004 zaznamenali príbeh šesťdesiatročnej Britky Lyndy Walkerovej, ktorá po mŕtvici začala hovoriť s jamajským prízvukom. Podobnú skúsenosť na vlastnej koži zažil český plochodrážník Matěj Kůs. Po nehode v septembri 2007 a následnom krátkom bezvedomí hovoril s lekármi výbornou angličtinou, hoci dovtedy poznal len pár slov. Získané znalosti angličtiny ale neboli trvalé.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu