Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zlá diagnóza: 23 rokov si mysleli, že je v kóme!

Rom Houben
Rom Houben

BRUSEL/BERLÍN - Belgičan Rom Houben (46) strávil 23 rokov zdanlivo v kóme, ale po celú dobu si plne uvedomoval, čo sa deje okolo. Nemohol reagovať, pretože ochrnul.

Správnu diagnózu určili až pred tromi rokmi. Pomocou špeciálneho počítača, ktorý pre neho experti skonštruovali, to povedal v interview pre nemecký týždenník Der Spiegel.

Houben (46) mal v roku 1983 autonehodu, po ktorej upadol do zdanlivej kómy. Jeho rodina však verila, že je pri vedomí, hľadala stále novú pomoc. Nakoniec pred tromi rokmi neurológ Steven Laureys z univerzity v Liège zistil, že doterajšie diagnózy boli chybné a že pacientov mozog nie je poškodený. Naučil potom Houbena komunikovať pomocou špeciálneho počítača.

"Kričal som, ale nevychádzal zo mňa žiadny zvuk," uviedol Houben v interview. Počul vraj všetko okolo, ale nemohol reagovať.

Najhorší bol pre neho deň, kedy mu matka a sestra prišli povedať o smrti otca. Chcel plakať, ale jeho telo nereagovalo. Čas trávil meditáciou. "Celú dobu som sníval o lepšom živote. ," uviedol. "Nikdy nezabudnem na deň, kedy konečne zistili, čo je tu zle, to bolo moje druhé zrodenie," dodal.

Dnes sa tento bývalý študent inžinierstva a milovník bojových športov stále nemôže hýbať, ale vďaka špeciálnemu prístroju umiestnenému nad posteľou môže čítať a prostredníctvom počítača aj komunikovať so svetom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu