Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pacienti v kóme dokážu komunikovať myslením

ilustračné foto
ilustračné foto

BRUSEL - Mladý muž v jednej neupresnených východoevropských krajín dokázal po piatich rokoch v kóme lekárom odpovedať áno alebo nie, a to púhym myslením. Uviedli to britskí a belgickí vedci v správe, ktorú zverejnil týždenník The New England Journal of Medicine.

Pacient prežil v roku 2003 vážnu dopravnú nehodu a od tej doby sa nemôže hýbať, ani hovoriť, je v hlbokom spánku. Pri skúmaní jeho mozgovej činnosti moderným skenerom sa však ukázalo, že pri kladení jednoduchých otázok sa u neho aktivujú rovnaké oblasti mozgu ako u zdravých ľudí.

"Boli sme ohromení, keď sme videli výsledky vyšetrení pacientovho mozgu skenerom. Dokázal správne odpovedať na otázky, a to púhym formulovaním myšlienok, ktoré potom dekódovala obrazová technika magnetickej rezonancie," povedal neurológ Adrian Owen z Cambridge.

Výzkum sa zameral na 23 pacientov, ktorí sú oficiálne v kóme. U štyroch z nich sa touto technikou odhalila určitá miera vedomia. Takých ľudí by sa lekári mohli pýtať na ich bolesť a ďalšie pocity, uviedol belgický vedec Steven Laureys z Liege.

Správa prišla potom, čo sa vlani v novembri ukázalo, že Belgičan Rom Houben (46) strávil 23 rokov zdanlivo v kóme, ale po celú dobu si plne uvedomoval, čo sa deje okolo, a nemohol reagovať, pretože ochrnul. Správnu diagnózu stanovili až v roku 2006. Teraz komunikuje prostredníctvom špeciálneho počítača a chystá sa vraj napísať knihu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu