Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chlapec je v kóme, rodina žaluje nemocnicu o milión!

ilustračné foto
ilustračné foto

NITRA – Na Okresnom súde v Nitre dnes vypovedali svedkovia v kauze chlapca, ktorý zostal po bežnom zákroku vo Fakultnej nemocnici v Nitre v bdelej kóme. Jeho rodičia zažalovali nemocnicu a žiadajú od nej takmer milión eur. Šimon Buch sa neprebral od operácie nosovej priehradky, ktorú absolvoval 4. septembra 2007. Mal vtedy 16 rokov.

Počas zákroku mu zastalo srdce a lekári ho monitorovali len manuálne, lebo sa im pokazilo monitorovacie zariadenie. Po operácii ho umiestnili na bežnú prebúdzaciu izbu. Výpoveď chirurga, ktorý Šimona operoval, dnes veľa svetla do prípadu nevniesla. “Šokovalo ma, že sa tváril, že už si nič nepamätá,” povedala po súde médiám Šimonova mama Valéria Buchová. Naopak veľmi presne si na priebeh operácie pamätala anestéziologická sestra.

Podľa jej výpovede ešte pred operáciou neprešiel potrebným predoperačným testom prístroj na monitorovanie vitálnych funkcií, porucha bola zrejme vo ventilátore. Preto museli namiesto neho použiť starší prístroj, no i ten sa počas zákroku pokazil. Približne po 15 minútach od začiatku operácie vypadla na monitore krivka EKG. Pacientov pulz preto monitorovali len rukou. Podľa ostatných parametrov na prístroji sa javilo byť všetko v poriadku, uviedla sestra. Potom však zistila, že pulz slabne, lekár mu preto podal atropín, čím sa dostal opäť do normálu. Po chvíli však z monitoru vypadli aj dva ďalšie parametre – meranie oxidu uhličitého na konci výdychu a pulzná oximetria, na monitore zostalo len meranie tlaku.

Zatiaľčo sestrička išla zobrať nový monitorovací prístroj, Šimonovi zastalo srdce a doktor ho musel resuscitovať a podal mu jednorazovú dávku adrenalínu. Potom ho prepli na nový prístroj a dokončili operáciu. Po operácii anestéziológ rozhodol, že ho umiestnia na bežnú prebúdzaciu izbu, nie na jednotku intenzívnej starostlivosti. “Ja som len sestrička, ale myslím si, že mal ísť na ARO,” povedala dnes sestra. Na súde mal ako svedok vypovedať aj anestéziológ. Prišiel však pár minút neskôr a sudkyňa pre ďalšie pracovné povinnosti odročila pojednávanie na 1. februára.

Prípadom sa zaoberal aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten dospel k záveru, že zdravotná starostlivosť nebola pacientovi poskytnutá správne. „Pre vznik komplikácie s následným poškodením zdravia pacienta bolo rozhodujúce obdobie počas anestézie a obdobie v bezprostrednej pooperačnej fáze na prebúdzacej izbe. Postup po ukončení anestézie a operácie nebol adekvátny a správny,“ uviedol pred časom hovorca úradu Milan Michalič. Nemocnici uložil najvyššiu možnú pokutu 10 tisíc eur. Tá ju zaplatila napriek tomu, že trvá na tom, že lekári nepochybili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu