Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Kaczyński nedal príkaz na pristátie, tvrdí prokurátor

Sviečky pred prezidentským palácom vo Varšave.
Sviečky pred prezidentským palácom vo Varšave.

VARŠAVA/MOSKVA - Poľsko štvrtý deň smúti nad smrťou prezidenta Lecha Kaczyńského a ďalšej takmer stovky vysokých politických, vojenských a cirkevných predstaviteľov krajiny, ktorí zahynuli pri sobotňajšom páde lietadla pri západoruskom Smolensku.

Na mieste nešťastia pokračuje vyšetrovanie, ktoré zatiaľ neukazuje na technickú chybu. Príbuzní obetí v Moskve začali identifikovať mŕtvych.

Telo Kaczyńského, ktoré do Poľska priviezli v nedeľu, uložili v kaplnke prezidentského paláca vo Varšave. Od utorka sa s ním občania budú môcť rozlúčiť. Po prevoze z Moskvy vystavili i rakvu jeho manželky Márie, ktorej telo v pondelok identifikovali. Pozostatky Kaczyńskeho a zrejme aj ďalších už identifikovaných obetí prepravia do Poľska v utorok.

Z 96 obetí katastrofy previezli do Moskvy 87 tiel, zvyšné telá obetí bude zrejme možné vyslobodiť až po nadvihnutí trupu lietadla žeriavom. Prví pozostalí prileteli do ruskej metropoly v pondelok v noci. Podľa moskovskej radnice zatiaľ dorazilo 160 Poliakov a na ceste je ďalšia stovka ľudí. Predpokladá sa, že po identifikácii, ktorá zrejme potrvá niekoľko dní, odprevadia obete na pietnej ceste späť do vlasti.

Hlavný smútočný obrad za obete leteckej katastrofy sa podľa poľskej prezidentskej kancelárie uskutoční zrejme v sobotu. Presný termín závisí od toho, kedy sa do Poľska podarí prepraviť všetky telá. Pieta sa bude konať na hlavnom námestí Józefa Pilsudského vo Varšave, kde by mali byť rozmiestnené rakvy s pozostatkami všetkých 96 obetí katastrofy. Ak bude zlé počasie, uvažuje sa o katedrále Svätého Jána vo varšavskom Starom Meste.

Na tryznu sa pravdepodobne zídu štátnici z celého sveta. Očakáva sa účasť napríklad ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a prezidenta Horsta Köhlera, šéfa Európskej komisie José Barrosa alebo prezidenta EÚ Hermana van Rompuyea. Poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski nevylúčil, že by sa pamiatke svojho kolegu mohol pokloniť aj americký prezident.

Podpredseda ruskej vlády Sergej Ivanov dnes vyhlásil, že záznamy z takzvaných čiernych skriniek zo zrúteného poľského vládneho lietadla potvrdzujú, že posádku včas varovali pred zlým počasím na smolenskom letisku a dostala odporúčanie využiť náhradné letisko. Varšava sa zatiaľ zdržiava vlastných záverov. Ruský premiér Vladimir Putin opäť sľúbil urobiť všetko, aby vyšetrovanie bolo objektívne.

V poľských médiách sa objavili špekulácie, že príkaz na pristátie za každú cenu dal sám Kaczyński. Avšak poľský generálny prokurátor Andrzej Seremet povedal, že žiadne takéto informácie teraz nie sú k dispozícii.

Letecká katastrofa sa stala hlavnou témou nielen poľskej tlače. Ruské noviny zdôraznili delikátnosť situácie, keď na ruskej pôde, v lietadle ruskej výroby a na ceste k hrobom poľských zajatcov, ktoré pred 70 rokmi postrieľali Rusi, zahynul prezident susedného štátu známy ako kritik Moskvy. Zároveň o tragédii napísali, že sa stala príležitosťou na zmierenie Rusov a Poliakov. Podobný postoj zaujal poľský denník Gazeta Wyborcza, podľa ktorého smrť nie je dobrá, ale táto nemusí byť zbytočná, pretože tragédia vytvorila neopakovateľnú príležitosť ku skutočnému poľsko-ruskému zmiereniu.

Jednodňový štátny smútok bol v pondelok v Rusku a na Ukrajine, zatiaľ čo Brazília a Litva, kde žije početná poľská menšina, od pondelka vyhlásili trojdňový smútok. V Poľsku, kde je týždenný smútok, sa v pondelok život spomalil, vyučovanie v školách sa začalo minútou ticha. Do prezidentskej kancelárie prišli tisíce e-mailov, v ktorých Poliaci vyjadrujú sústrasť. Pred prezidentským palácom ľudia naďalej kladú kvety, zapaľujú sviečky a čakajú v radoch, aby sa mohli zapísať do kondolenčných kníh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu