Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kaczyńského pohreb by mal byť v sobotu

Rakvu s Kaczyńského pozostatkami previezli v nedeľu
Rakvu s Kaczyńského pozostatkami previezli v nedeľu

VARŠAVA - Poľského prezidenta Lecha Kaczyńského pochovajú v sobotu, týždeň po tragickej nehode vládneho špeciálu pri ruskom Smolensku, pri ktorej prišiel o život aj so svojou manželkou a ďalšími vrcholnými predstaviteľmi Poľska. Denník Gazeta Wyborcza s odvolaním sa na ministra zahraničia Radoslawa Sikorského napísal, že na štátnom pohrebe očakávajú účasť štátnikov z celého sveta.

Podľa Sikorského účasť prisľúbil napríklad ruský prezident Dmitrij Medvedev a nevylúčil ani príchod amerického prezidenta Baracka Obamu. "Očakávam, že do Varšavy príde celý svet," povedal bez toho, aby potvrdil dátum pohrebu. O pohrebe v pondelok rokujú predstavitelia úradu vlády a kancelárie prezidenta.

Ako povedala bývalá hovorkyňa prezidenta Elzbieta Jakubiaková, pohrebné obrady pre všetkých 96 obetí leteckého nešťastia môžu trvať dva dni. Miesto posledného odpočinku Lecha Kaczyńského zatiaľ nebolo podľa nej určené. Existujú tri možnosti - Katedrála sv. Jána vo Varšave, varšavský historický cintorín Powazki a Wawelská katedrála v Krakove, kde sú pochovaní viacerí poľskí králi a prezidenti. "Konečné rozhodnutie zatiaľ nepadlo. Posledné slovo má prezidentova rodina," povedala.

Vládny špeciál, na ktorého palube sa nachádzal poľský prezident Lech Kaczyński, jeho manželka a ďalšie desiatky významných poľských osobností, havaroval v sobotu pri pristávaní na vojenskom letisku Smolensk-Severnyj. Poľská vládna delegácia mierila do ruského mesta Katyň na spomienkový obrad pri príležitosti 70. výročia masakry viac ako 22 tisíc poľských dôstojníkov, policajtov a príslušníkov inteligencie sovietskou tajnou službou NKVD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu