Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Médiá špekulujú, ako mohla vyzerať katastrofa TU-154M

Simulácia pádu poľského vládneho špeciálu Zobraziť galériu (10)
Simulácia pádu poľského vládneho špeciálu

BRATISLAVA/VARŠAVA – Informácie o tom, koľkokrát sa poľský špeciál Tu-154M s prezidentom na palube pokúšal o pristátie sa líšia. Agentúrne správy hovoria o dvoch alebo dokonca o štyroch pokusoch o pristátie.

Poľská televízia TVN24 priniesla simuláciu možného priebehu katastrofy a cituje vojenského technika Tomasza Szulca. Podľa neho možno príčiny hľadať v „problémoch s asertivitou“ pilota. „Tu ako vidno pociťoval tlak, vedomie toho, o akú vážnu misiu ide (...) Za každú cenu sa pokúšal pristáť. V istej chvíli jednoducho prekročil hranice rizika,“ uviedol pre poľskú televíziu TVN24.

Za normálnych podmienok by pilot podľa leteckého experta rezignoval na pristátie. „Ak sa nepodarí druhé pristátie, ide o výnimočnú situáciu,“ skonštatoval odborník z vroclavskej Polytechniky. Podľa neho len veľmi zriedka dochádza k situáciám, keď sú na palube tak dôležité osoby, aby posádka podstupovala také riziko. „Za normálnych podmienok by ten istý pilot, som si istý, jednoducho rezignoval na pristátie,“ uviedol. Za najdôležitejšiu otázku, ktorou sa podľa neho treba zaoberať, tak považuje práve asertívnosť pilota. Takže nie technické problémy, ale prístup pilota, ktorý by mal bez váhania odmietnuť ďalšie pokusy o pristátie a to, či tých pokusov neurobil až príliš veľa, myslí si letecký odborník.

Televízia TVN24 citovala aj skúseného pilota dopravných lietadiel Dariusza Sobczyńského, podľa ktorého mohla byť príčinou tragédie technická porucha alebo chyba človeka. Ako vysvetlil, lietadlo sa približovalo na pristátie pred Smolenskom v hustej hmle. „Z výpovedí svedkov vyplýva, že motory začali silno zaberať, a to znamená, že piloti sa rozhodli pre tzv. druhý okruh, čiže ďalšie priblíženie sa na pristátie,“ uviedol Sobczyński. Ako uviedol, ide o normálny postup, pokiaľ piloti počas prvého priblíženia nevideli žiadne prvky, ktoré by im umožnili pristátie. „Boli to veľmi dobrí piloti,“ skonštatoval.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu