Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Prekliata Katyň: Tisícky poľských obetí, prezident aj velenie

Poliaci smútia za prezidentom Zobraziť galériu (5)
Poliaci smútia za prezidentom

SMOLENSK- Poľská armáda dnes pri Katyni druhýkrát prišla o svoje velenie, upozorňuje dnes v správe zo Smolenska agentúra AFP. V lietadle, ktorý privážalo poľské politické špičky na spomienkové slávnosti 70 rokov po katyňskej tragédii, zahynulo velenie poľských pozemných, leteckých i námorných síl.

Od čias katyňskej masakre v roku 1940 poľská armáda takú skúškou neprešla. Zahynul aj rímskokatolícky poľný biskup.

Podľa oficiálneho zoznamu, ktorý vydali poľské úrady, v troskách vládneho špeciálu našli smrť náčelník poľského generálneho štábu generál Franciszek Góngora, veliteľ pozemných síl divízny generál Tadeusz Buk, veliteľ námorníctva viceadmirál Andrzej Karweta, veliteľ letectva generálmajor Andrzej Blasik, veliteľ špeciálnych síl Vladimir Potasiński a šéf operačného velenie armády Bronislaw Kwiatkowski.

Mŕtvy je námestník ministra obrany Stanislaw Komorowski, zahynuli rímskokatolícky poľný biskup Tadeusz Ploski, pravoslávny ordinár Miron Chodakowski a evanjelický vojenský farár Adam Pilch. "V jednom okamihu bola armáda zbavená velenia," napísal dnes denník Gazeta Wyborcza.

"Kto pripustil, aby všetci títo ľudia boli na palube jedného stroja?" pýta sa denník v komentári. V Poľsku neexistujú predpisy, ktoré by sa týkali spoločných letov najvyšších predstaviteľov krajiny, povedal redakciu poľský odborník na letectvo Grzegorz Holdanowskicz. Pád vládneho lietadla je podľa neho ponaučením, z ktorého sa mali vyvodiť závery do budúcnosti.

V Katyni pri Smolensku bolo pred 70 rokmi povraždených na 15 tisíc príslušníkov poľskej armády vrátane vysokých dôstojníkov. Zahynuli pri masových popravách nariadených diktátorom Josipom Stalinom. "Je to ďalší nešťastie po Katyni. Tam sa nám snažili sťať hlavu a teraz tam tiež zahynula elita nášho národa," komentoval dnešné udalosti prvý postkomunistický prezident Poľska Lech Walesa. "Je to tragický koniec pre tragické mesto: 70 rokov po masakre v Katyni Poľsko na tom samom mieste stráca opäť časť svojej elity," napísala dnes v reportáži z miesta nešťastia agentúra DPA.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu