Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Tesne pred haváriou pristálo v Smolensku iné poľské lietadlo

Miesto tragédie Zobraziť galériu (6)
Miesto tragédie

MOSKVA - V sobotu na letisku Smolensk-Severnyj, kde havarovalo lietadlo, na palube ktorého sa nachádzal poľský prezident, mali pôvodne pristáť dve poľské a jedno ruské lietadlo, uviedol pre novinárov prvý zástupca náčelníka hlavného štábu ruských vzdušných síl generálporučík Aleksandr Alešin.

Prvému poľskému stroju sa pristáť podarilo. "Dnes na letisku Smolensk plánovali pristáť dve poľské lietadlá typu Jak-40 a ruské lietadlo IL-76. Lietadlo typu Jak-40 o 9.15 moskovského času (7.15 SELČ) pristálo," uviedol Alešin a dodal, že, stroj IL-76 ruských vzdušných síl pristávanie pre zlé podmienky zrušil a odletel na náhradné letisko.

Lietadlo poľského prezidenta typu TU-154 havarovalo o 10:50 moskovského času (8:50 SELČ) počas pristávania na vojenskom letisku Smolensk-Severnyj. Zrútilo sa vo vzdialenosti asi 500 metrov od pristávacej dráhy. Podľa predbežných správ sa lietadlo pri zlej viditeľnosti spôsobenej hustou hmlou zachytilo krídlami o vrcholce stromov a zrútilo sa na zem. Na palube lietadla sa nachádzal poľský prezident Lech Kaczynski, jeho manželka a množstvo vysokopostavených predstaviteľov poľskej vlády a ozbrojených síl. Poľská delegácia smerovala do ruskej Katyne, kde sa mala zúčastniť na spomienkovom obrade pri príležitosti 70. výročia masakry poľských dôstojníkov sovietskou NKVD.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu